Tortellini w sosie śmietanowym z boczkiem
Szukacie pomysłów na obiad? Rozpoczynam nową serię, w której przedstawiam szybkie i łatwe przepisy na pyszne dania. Nie musisz kupować kolejnego opakowania sosu w proszku, żeby błyskawicznie zrobić kurczaka czy spaghetti. Będą dania z makaronem (no cóż, mam słabość) i dania mięsne. Dzisiejszy przepis jest na tortellini z sosem śmietanowym.
Tortellini w sosie śmietanowym przepis
Tortellini może stanowić wiele ciekawych dań i sałatek. Choć ja preferuję nadzienia serowe lub mięsne, ten przepis sprawdza się w obu przypadkach. Robiąc tortellini, stawiam na świeże składniki, prosto z lodówki.
Składniki:
- 1 opakowanie tortellini, ser i szynka
- 1 duża cebula
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 200 g śmietany 30%
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody
- Do posypania użyj startego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Upewnij się, że zagotowałeś wodę i ugotowałeś makaron.
- Cebulę pokrój w plasterki, a boczek na mniejsze kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj boczek i cebulę. Często mieszaj, aby się nie przypaliły.
- Gdy tłuszcz z boczku się wytopi, a cebula zbrązowieje, dodaj szklankę wody. Gotuj przez około 5 minut.
- Dodaj śmietanę i dopraw danie solą, pieprzem i natką. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki, dodaj łyżkę przesianej mąki pszennej i odrobinę wody.
- Do sosu dodać ugotowane tortellini. Wymieszaj delikatnie, aby pierożki się nie połamały.
- Na talerzu ułożyć tortellini i sos śmietanowy. Posypać startym parmezanem.
Quick Tip:
W tym przepisie nie trzeba używać dużej ilości sosu. W ten sposób możesz po prostu dodać śmietanę do cebuli i boczku, a ona zredukuje się podczas gotowania.Smacznego!
Dowiedz się więcej
- Zapiekanka z łososia i makaronu w sosie śmietanowym [video].
- Makaronowe muszle z mieloną wołowiną
- Schab w delikatnym sosie śmietanowym z marchewką
- Co dziś na obiad? Indyk w sosie śmietanowym i musztardą
- Tweet