
Trifle z likierem truskawkowym Przepis
Składniki
Na bezę
- 2 duże białka
- 100g (4oz) cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 400g (14oz) truskawek, przepołowionych
- 150g (5oz) jeżyn
- 75ml (3fl oz) Grand Marnier
Dla kremu
- 6 żółtek
- 50g (2oz) cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 x 568 ml podwójnej śmietany
- 265g (9½oz) cytrynowego biszkoptu lub ciasta Madeira, pokrojonego na kawałki
- 4 łyżki Grand Marnier
- 1 x 284 ml podwójnej śmietany
Metoda
Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 C, 120 C (wentylator), 275 F, gaz 1. Ubij białka w czystej misce, aby uzyskać sztywną pianę. Dodaj połowę cukru i ubijaj przez około 5 minut, następnie dodaj resztę cukru i wanilię i ubijaj przez 5 minut. Wyłóż blachę pergaminem do pieczenia i nałóż na nią 6 czubatych łyżek masy, rozmieszczonych w równych odstępach. Spłaszcz je lekko grzbietem łyżki. Piec przez 45 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw lekko uchylone drzwiczki. Pozwól bezie całkowicie ostygnąć w piekarniku.
Włóż truskawki i jeżyny do miski z Grand Marnier i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut.
Wymieszaj żółtka z cukrem, wanilią i mąką. Sparz 568 ml śmietanki w rondlu na średnim ogniu, doprowadzając ją prawie do wrzenia, a następnie, ciągle ubijając, zalej nią mieszankę żółtek. Wróć do ognia w czystej patelni i mieszaj na umiarkowanym ogniu, aż zacznie gęstnieć, 10 minut. Przelej do miski, aby ostygło i przykryj folią.
Wyłóż gąbką głębokie naczynie do trifle, polej Grand Marnier. Dodaj dwie trzecie owoców, a następnie zalej chłodnym kremem. Chłodź w lodówce przez około 1 godzinę, aż krem zastygnie. Bezę połamać na kawałki i rozsypać na kremie. Ubij 284 ml śmietanki i nałóż łyżką na bezę. Na koniec ułóż pozostałe owoce, skrapiając je marynatą Grand Marnier. Chłodź przez co najmniej 1 godzinę.
Główna rada dotycząca przygotowania truskawkowego trifle z likierem
Jeśli chcesz przygotować trifle dzień wcześniej, przygotuj je tylko do warstwy kremu, a następnie dodaj krem, bezę i zmiksowane owoce do 2 godzin przed podaniem.