
Truskawkowe ptasie mleczko
Sezon truskawkowy wciąż w pełni, więc mam kolejną propozycję: tort truskawkowy (bo wierzę, że wypróbowaliście już przepis na biszkopt z musem truskawkowym). To było ciasto, które królowało w naszym rodzinnym domu w upalne letnie dni. Zawsze robiła go moja mama 26 lipca, bo wtedy prawie zawsze było gorąco. Jest szybkie w wykonaniu i bardzo owocowe - truskawkowe, choć można dodać borówki lub jak mój mąż truskawki. Można też zmieniać smak galaretek, ale smak warstwy ptasiego mleczka jest u mnie taki sam - TRUSKAWKOWY.
To ciasto jest świetne na każdą okazję. Rozpływa się w ustach i znika w zastraszającym tempie. ?
Składniki:
- Ciasta biszkoptowe
- 3 galaretki (sugerowane smaki to wiśniowy, truskawkowy i malinowy)
- Truskawki (około 500 g).
- 200 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Dno wyłożyć biszkoptami
- 1 galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody.
- Truskawki rozłożyć na biszkoptach. Truskawki zalać ostudzoną galaretką. Odstawić do lodówki.
- Galaretkę truskawkową wystudzić w 200 ml wody.
- Śmietanę i 2 łyżeczki cukru pudru połączyć na sztywno. Dodać ostudzoną galaretkę truskawkową.
- Umieść mus w tortownicy. Odstawić do lodówki, aż stanie się twardy. Następnie ułożyć truskawki lub inne owoce i delikatnie wcisnąć w mus.
- 1 galaretkę można rozpuścić w 200ml wody. Po wystygnięciu zalać galaretką owoce w tortownicy.
- Ciasto jest gotowe do spożycia po zastygnięciu ostatniej warstwy.