single

Trzy sposoby na zrobienie kieszonek z ciasta francuskiego

Szukasz przepisu na szybką przekąskę? Kieszonki z ciasta francuskiego można przygotować na ciepło lub na zimno. Możesz też użyć 3 nadzień, które przygotowałam.

Ciasto francuskie

Przepis na kieszonkęKorzyść z

Ciasto francuskie

Przepis na kieszonkę

Jest szybkie i łatwe do wykonania. Doskonale nadaje się dla gości, którzy przychodzą niezapowiedziani lub gdy nie wiadomo co zrobić na obiad. Kieszonki z ciasta francuskiego możesz również wykorzystać jako przekąskę do gorących dań i sałatek.

Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego?

Wystarczy, że podzielisz blat na równe części, a dokładniej na kwadraty. Na środku ciasta umieszczamy nadzienie, najlepiej na samym jego środku. Następnie chwytamy za wszystkie końce (wierzchołki) i zwijamy je w rulon, aby zamknąć ciasto francuskie.

Poniżej kilka pomysłów na kieszonki z farszem.

Kieszonki z ciasta francuskiego wypełnione fetą, prosciutto i rukolą

Składniki:

  • 1 blat ciasta francuskiego
  • Kilka garści rukoli
  • 1 serek śmietankowy,
  • 1 opakowanie sera feta
  • 5 plasterków prosciutto lub innej podobnej szynki
  • 1 czerwona cebula
  • opcjonalnie: wędzona papryka,
  • Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego, pietruszka i czosnek, słodka papryka, sól.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i ser feta podzielić na małe kostki. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Można również dodać wędzoną paprykę, aby pokroić ser feta i cebulę na mniejsze kawałki.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aby powstał sos.
  3. Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nałożyć łyżeczkę serka śmietankowego. Następnie dodać nadzienie i zawinąć kieszonki w taki sam sposób jak powyżej.
  4. Piec przez 20 minut w temperaturze 190°F do uzyskania złotego koloru.

Kieszenie z ciasta francuskiego wypełnione kurczakiem, grzybami i cebulą

Składniki:

  • 1 blat ciasta francuskiego
  • 5 łyżek pasty pomidorowej z ziołami prowansalskimi
  • 5-6 pieczarek,
  • 300g filetów z kurczaka pieczonych w ulubionych ziołach przez 40 minut w 180°C z termoobiegiem, następnie przykryte przez kolejne 15 minut.
  • 1 cebula,
  • Opcjonalnie: Garść startego żółtego sera cheddar.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki i cebulę drobno posiekać. Całość podsmażyć. Upieczonego kurczaka wymieszać z serem.
  2. Na każdą kieszonkę z ciasta francuskiego nałożyć odrobinę pasty pomidorowej (lub sosu pomidorowego). Następnie nafaszerować je kawałkami mięsa. Postępuj zgodnie z instrukcjami na górze tego postu.
  3. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 190°F.

Kieszenie z ciasta francuskiego z szynką

Składniki:

  • 1 pudełko ciasta francuskiego
  • 1 serek śmietankowy,
  • 6 do 7 plasterków szynki
  • 1 cebula,
  • Mieszanka sałat (znana również jako sałata lodowa, kapusta pekińska)

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekać cebulę i szynkę.
  2. Najpierw na każdej torebce z ciasta francuskiego umieść serek śmietankowy, następnie sałatę, szynkę i cebulę.
  3. Postępuj zgodnie z instrukcjami na górze postu, aby zawinąć każdy kwadrat.
  4. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190°F.


Dowiedz się więcej

  • Sałatka cezar - prosty przepis
  • 3 szybkie i pyszne przekąski na imprezę
  • Sałatka gyros z kurczakiem
  • 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet