Trzy sposoby na zrobienie kieszonek z ciasta francuskiego
Szukasz przepisu na szybką przekąskę? Kieszonki z ciasta francuskiego można przygotować na ciepło lub na zimno. Możesz też użyć 3 nadzień, które przygotowałam.
Ciasto francuskiePrzepis na kieszonkęKorzyść z
Ciasto francuskiePrzepis na kieszonkę
Jest szybkie i łatwe do wykonania. Doskonale nadaje się dla gości, którzy przychodzą niezapowiedziani lub gdy nie wiadomo co zrobić na obiad. Kieszonki z ciasta francuskiego możesz również wykorzystać jako przekąskę do gorących dań i sałatek.Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego?
Wystarczy, że podzielisz blat na równe części, a dokładniej na kwadraty. Na środku ciasta umieszczamy nadzienie, najlepiej na samym jego środku. Następnie chwytamy za wszystkie końce (wierzchołki) i zwijamy je w rulon, aby zamknąć ciasto francuskie.Poniżej kilka pomysłów na kieszonki z farszem.
Kieszonki z ciasta francuskiego wypełnione fetą, prosciutto i rukolą
Składniki:
- 1 blat ciasta francuskiego
- Kilka garści rukoli
- 1 serek śmietankowy,
- 1 opakowanie sera feta
- 5 plasterków prosciutto lub innej podobnej szynki
- 1 czerwona cebula
- opcjonalnie: wędzona papryka,
- Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego, pietruszka i czosnek, słodka papryka, sól.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i ser feta podzielić na małe kostki. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Można również dodać wędzoną paprykę, aby pokroić ser feta i cebulę na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem, aby powstał sos.
- Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nałożyć łyżeczkę serka śmietankowego. Następnie dodać nadzienie i zawinąć kieszonki w taki sam sposób jak powyżej.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 190°F do uzyskania złotego koloru.
Kieszenie z ciasta francuskiego wypełnione kurczakiem, grzybami i cebulą
Składniki:
- 1 blat ciasta francuskiego
- 5 łyżek pasty pomidorowej z ziołami prowansalskimi
- 5-6 pieczarek,
- 300g filetów z kurczaka pieczonych w ulubionych ziołach przez 40 minut w 180°C z termoobiegiem, następnie przykryte przez kolejne 15 minut.
- 1 cebula,
- Opcjonalnie: Garść startego żółtego sera cheddar.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki i cebulę drobno posiekać. Całość podsmażyć. Upieczonego kurczaka wymieszać z serem.
- Na każdą kieszonkę z ciasta francuskiego nałożyć odrobinę pasty pomidorowej (lub sosu pomidorowego). Następnie nafaszerować je kawałkami mięsa. Postępuj zgodnie z instrukcjami na górze tego postu.
- Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 190°F.
Kieszenie z ciasta francuskiego z szynką
Składniki:
- 1 pudełko ciasta francuskiego
- 1 serek śmietankowy,
- 6 do 7 plasterków szynki
- 1 cebula,
- Mieszanka sałat (znana również jako sałata lodowa, kapusta pekińska)
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekać cebulę i szynkę.
- Najpierw na każdej torebce z ciasta francuskiego umieść serek śmietankowy, następnie sałatę, szynkę i cebulę.
- Postępuj zgodnie z instrukcjami na górze postu, aby zawinąć każdy kwadrat.
- Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190°F.
Dowiedz się więcej
- Sałatka cezar - prosty przepis
- 3 szybkie i pyszne przekąski na imprezę
- Sałatka gyros z kurczakiem
- 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
- Tweet