single

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Zapiekanki to bardzo wdzięczny temat, bo można do nich dodać właściwie wszystko, co znajduje się pod ręką. Dziś prosty przepis na pyszny obiad lub ciepłą kolację, czyli zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym.

Pomysł na obiad – zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym oczywiście najlepiej smakuje około pięciu minut po wyciągnięciu z piekarnika. Ser jest wtedy idealnie rozpuszczony, a mięso z sosem pomidorowym smakuje obłędnie. Nie ma jednak nic złego w ponownym podgrzaniu obiadu czy ciepłej kolacji na drugi dzień. Ten przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym spokojnie wystarczy na 4-5 porcji.

Składniki:

  • 500 g makaronu świderki,
  • 500 g mielonego mięsa (np. z łopatki),
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 koncentrat pomidorowy,
  • 1 średnia cebula,
  • ser mozarella na wierzch (ale może być też inny, w zależności od upodobań)
  • 1 szklanka wody,
  • olej/oliwa z oliwek do podsmażenia,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, najlepiej grzałka góra-dół.
  2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej, jeśli będzie al dente. Jeśli dodasz surowy, jest duże prawdopodobieństwo, że taka ilość sosu nie wystarczy do tego, żeby był miękki.
  3. Pokrój cebulę w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso mielone. Od razu przypraw je solą i pieprzem, z każdej strony.
  4. Puszkę pomidorów przełóż do wysokiego naczynia i blenderem pozbądź się większych kawałków. Możesz to także zrobić widelcem, ale będzie to bardziej czasochłonne.
  5. Po podsmażeniu mięsa mielonego, dodaj do niego pomidory i wymieszaj dokładnie. Podlej całość szklanką wody. Dodaj też zioła prowansalskie, paprykę słodką i czosnek. Dopraw według uznania solą i pieprzem.
  6. Do mięsa i pomidorów dodaj teraz koncentrat pomidorowy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać ponownie wodę.
  7. Do naczynia żaroodpornego wrzuć ugotowany makaron, na to mięso mielone w pomidorach, a na końcu dodaj ser.
  8. Piecz około 30 minut.


Zobacz więcej

  • Makaronowe muszle z mięsem mielonym
  • Zapiekanka z łososiem i makaronem w kremowym sosie [wideo]
  • 37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy
  • Łosoś w sosie chrzanowym – pieczony lub grillowany
Spodobało się? Podziel się z innymi:
  • Tweet