Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym
Zapiekanki to bardzo wdzięczny temat, bo można do nich dodać właściwie wszystko, co znajduje się pod ręką. Dziś prosty przepis na pyszny obiad lub ciepłą kolację, czyli zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym.
Pomysł na obiad – zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym oczywiście najlepiej smakuje około pięciu minut po wyciągnięciu z piekarnika. Ser jest wtedy idealnie rozpuszczony, a mięso z sosem pomidorowym smakuje obłędnie. Nie ma jednak nic złego w ponownym podgrzaniu obiadu czy ciepłej kolacji na drugi dzień. Ten przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym spokojnie wystarczy na 4-5 porcji.
Składniki:
- 500 g makaronu świderki,
- 500 g mielonego mięsa (np. z łopatki),
- 1 puszka pomidorów,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- 1 średnia cebula,
- ser mozarella na wierzch (ale może być też inny, w zależności od upodobań)
- 1 szklanka wody,
- olej/oliwa z oliwek do podsmażenia,
- przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, najlepiej grzałka góra-dół.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej, jeśli będzie al dente. Jeśli dodasz surowy, jest duże prawdopodobieństwo, że taka ilość sosu nie wystarczy do tego, żeby był miękki.
- Pokrój cebulę w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso mielone. Od razu przypraw je solą i pieprzem, z każdej strony.
- Puszkę pomidorów przełóż do wysokiego naczynia i blenderem pozbądź się większych kawałków. Możesz to także zrobić widelcem, ale będzie to bardziej czasochłonne.
- Po podsmażeniu mięsa mielonego, dodaj do niego pomidory i wymieszaj dokładnie. Podlej całość szklanką wody. Dodaj też zioła prowansalskie, paprykę słodką i czosnek. Dopraw według uznania solą i pieprzem.
- Do mięsa i pomidorów dodaj teraz koncentrat pomidorowy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać ponownie wodę.
- Do naczynia żaroodpornego wrzuć ugotowany makaron, na to mięso mielone w pomidorach, a na końcu dodaj ser.
- Piecz około 30 minut.
Zobacz więcej
- Makaronowe muszle z mięsem mielonym
- Zapiekanka z łososiem i makaronem w kremowym sosie [wideo]
- 37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy
- Łosoś w sosie chrzanowym – pieczony lub grillowany
- Tweet