single

Pieczony sernik cytrynowy z owocami leśnymi Przepis

Zamrażanie To zachowuje się w zamrażarce do jednego miesiąca. Wyjąć z piekarnika bez polewy (krok 3) i ostudzić do temperatury pokojowej, następnie włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia, przykryć folią i zamrozić.

Aby podawać Rozmrażaj dokładnie przez noc w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180 C, 160 C fan, 350 F, gaz 4. Piecz sernik w piekarniku przez 10 minut, następnie dodaj polewę i postępuj jak wyżej. Alternatywnie można użyć polewy jako sosu, którym można polać sernik wraz z sosem z owoców leśnych. Aby zamrozić sos z owoców leśnych, wystarczy go ostudzić i zamrozić, choć jest on tak prosty i szybki w przygotowaniu, że często łatwiej jest przygotować go na świeżo.

Składniki

  • 2 x 250g paczki Duchy Originals Lemon Biscuits, pokruszone
  • 75g (3oz) masła, roztopionego
  • 700g (1lb 9oz) Philadelphia Cream Cheese
  • 200g (7oz) cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 duże jajka, ubite

Dla polewy

  • 1 x 284ml kartonik kwaśnej śmietany
  • 25g (1oz) cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sos z owoców leśnych

  • 800g (1lb 12oz) mrożonych czarnych owoców leśnych
  • 40g (1½oz) cukru
  • 4 łyżki crème de cassis

Potrzebne będą

  • 23cm (9in) forma do ciasta sprężynowego

Metoda

  1. Zanim zaczniesz przygotowywać ten przepis na sernik, rozgrzej piekarnik do 180 C, 160 C fan, 350 F, gaz 4. Skrzyżuj dwa długie paski lekko naoliwionej folii w formie, aby ułatwić wyjęcie sernika. Wymieszaj herbatniki z masłem i wyłóż nimi dno formy. Włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

  2. Ubij serek śmietankowy za pomocą miksera elektrycznego. Gdy będzie miękki, dodaj cukier i ponownie ubij. Dodać sól i sok z cytryny i jeszcze raz ubić. Powoli dodawać jajka, jedno po drugim. Wlej tę masę do wyłożonej ciastem formy i umieść na blasze do pieczenia.

  3. Piecz przez 50-60 minut, aż będzie lekko złoty, ale wciąż chwiejny w środku. Jeśli umieścisz brytfannę z wodą na dnie piekarnika, pomoże to zapobiec pękaniu sernika. W międzyczasie przygotuj polewę, ubijając kwaśną śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny. Wylej na sernik i wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij, pozostaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego schłodzenia. Zajmie to około 4 godzin lub całą noc.

  4. Aby przygotować sos z owoców leśnych, delikatnie podgrzej jagody, cukier i krem z cassis, aż cukier się rozpuści. Podawaj sos lekko ciepły z schłodzonym sernikiem cytrynowym.