single

Łosoś gotowany z chrupiącą kapustą i schłodzonym makaronem Przepis

Składniki

  • 4 filety z dzikiego łososia
  • 2 łyżki drobnej soli morskiej

Makaron

  • 400 g (14 uncji) średniego makaronu jajecznego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 cebule dymki, cienko pokrojone
  • 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekany
  • garść liści kolendry, grubo posiekanych
  • 2 marchewki, obrane we wstążki
  • 150 g (5 uncji) mangetout, blanszowanego

Chrupiąca kapusta

  • 1 mała biała kapusta, pokrojona w plasterki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru pudru

Płyn do duszenia

  • 2 dymki, posiekane
  • 5 cm (2 cale) kawałek imbiru, obrany i pokrojony w plasterki
  • 150 ml (¼ pkt) sosu sojowego
  • sok z 1 limonki

Metoda

  1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odświeżyć pod zimną bieżącą wodą, a następnie dodać olej sezamowy i sos sojowy. Przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia. Ułożyć łososia na talerzu i posypać solą. Pozostawić na 20 minut.

  2. Przygotować chrupiącą kapustę - usunąć liście z kapusty, wyciąć duże łodygi, a następnie zwinąć w kształt cygara i drobno poszatkować. Rozgrzać olej w woku. Gdy będzie gorący, dodać paski kapusty. Smażyć przez 2 do 3 minut, aż się zarumienią. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku kuchennym, a następnie wymieszać z solą i cukrem.

  3. Łosoś powinien być już gotowy. Zmyć sól i osuszyć. Umieścić wszystkie składniki płynu do parzenia na patelni, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Dusić filety z łososia przez 8 do 10 minut, aż będą jędrne w dotyku. Wrzucić pozostałe składniki sałatki do makaronu. Podzielić na 4 miski i ułożyć na wierzchu łososia, a następnie chrupiącą kapustę.