single

Przepis na marokańskiego kurczaka z pomidorami, szafranem i morelami

woman&home Newsletter

Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.

Metoda

  1. Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym naczyniu żaroodpornym lub rondlu, w którym zmieści się cały kurczak. Dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu do miękkości. Dodać kminek, imbir, cynamon i płatki chili i smażyć przez kolejną minutę do uzyskania aromatu. Dodać pomidory i miód. Dobrze wymieszać. Pokruszyć szafran do wywaru z kurczaka i dodać na patelnię wraz ze skórką pomarańczową. Doprowadzić wszystko do wrzenia i doprawić solą i odrobiną pieprzu. Dodaj kawałki kurczaka i morele do sosu, zmniejsz ogień do wrzenia i gotuj pod częściowym przykryciem przez 35-40 minut lub do momentu, aż kurczak będzie ugotowany.

  2. Posypać posiekaną kolendrą i migdałami i podawać z kuskusem.

Składniki

  • 8 dużych udek z kurczaka lub 1 kurczak o wadze 3 funtów (1,35 kg), podzielony na 8 części, bez skóry.
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • Szczypta suszonych płatków chili
  • 1 puszka 400 g (14 uncji) posiekanych pomidorów
  • 1 łyżka rzadkiego miodu
  • Duża szczypta szafranu
  • 300 ml (1/2 części) gorącego bulionu drobiowego
  • 2 paski skórki pomarańczowej
  • 100 g (4 uncje) suszonych moreli
  • 25 g (1 uncja) migdałów w płatkach, prażonych
  • 2 łyżki kolendry, grubo posiekanej