single

Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym

Sezon truskawkowy już blisko... Sezon truskawkowy już niedługo, ponieważ miałam w zamrażarce wystarczającą ilość truskawek, więc postanowiłam poczuć zapach i smak lata! Truskawkowy biszkopt marshmallow można zrobić w kilka minut i jest bardzo tani. Biszkopt można przygotować z wyprzedzeniem. Po zrobieniu musu należy umieścić go w lodówce. Po tym czasie można cieszyć się pysznym musem, słodkimi truskawkami i puszystym biszkoptem. Biszkopt może nam czasem płatać figle, a tego nie chcemy. Polecam więc przepis na "rzucony biszkopt", który podobno zawsze wychodzi. U mnie wyszedł!!! To nie jest żart!!! Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i kładziemy go na ziemi na wysokości 40 cm . Możecie sami spróbować! Będzie działać, przysięgam!

Składniki:

Na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy

  • 500g truskawek (mogą być mrożone).
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1,5 szklanki serka śmietankowego

dodatkowo:

  • 500 g całych truskawek

Sposób przygotowania

- Biszkopt

  1. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je na sztywną pianę. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Dodajemy cukier w małych ilościach i dobrze mieszamy. Następnie dodawać po kolei żółtka, nie przerywając pracy.
  3. Następnie dodajemy mąkę (najlepiej przesianą) i mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Nie należy mieszać. Dzięki temu powstanie puszysty biszkopt.
  4. Ciasto przenieść delikatnie na lekko natłuszczoną i oprószoną mąką blachę.
  5. Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut lub do momentu, gdy będzie suche.
  6. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i ułożyć na ziemi na wysokości około 40 cm. Ostudzić w temperaturze pokojowej.

Mus truskawkowy:

  1. Galaretki przygotować gotując 4 szklanki wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Zmiksować 500g truskawek ze śmietaną.
  3. Pozostałe 500g truskawek ułożyć na wierzchu biszkoptu.
  4. Dalej miksować truskawki ze śmietaną, aż do uzyskania sztywnej masy.
  5. Masę delikatnie wylać na biszkopt z truskawkami.
  6. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce.

SMAK!!! !