single

Przepis na kurczaka gotowanego w sherry na szpinaku Tapas

Metoda

  1. Smażyć filety z piersi kurczaka, skórą do dołu, w 1 łyżce oliwy z oliwek przez około 5 minut na złoty kolor. Odwróć piersi i smaż jeszcze przez 2 minuty, a następnie odłóż na bok.

  2. Odcedź oliwę z patelni, a następnie dodaj ząbki czosnku, sherry i sok pomarańczowy. Przykryć i dusić przez 3 minuty.

  3. W międzyczasie smażyć cebulę i kolejny zmiażdżony ząbek czosnku na pozostałej oliwie z oliwek przez około 2 minuty, aż cebula zacznie mięknąć.

  4. Dodać garść świeżego szpinaku z torebki 225 g i mieszać, aż zwiędnie. Wrzucić rodzynki, prażone orzeszki piniowe, mielony cynamon i doprawić.

  5. Ułożyć kurczaka na szpinaku i polać łyżką sosu sherry. Podawać z ziemniakami sauté.

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka średniego sherry
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 225 g paczki świeżego szpinaku
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki orzeszków piniowych, prażonych
  • duża szczypta mielonego cynamonu