single

Piersi z kurczaka z ananasową salsą i słodkimi ziemniakami Przepis

woman&home Newsletter

Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.

Składniki na

kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu, bez skóry
  • 2 ząbki czosnku grubo posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy Jerk (użyj tylko 1, jeśli nie lubisz zbyt ostrych przypraw)

dla salsy

  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekana
  • 300 g (10 uncji) świeżego ananasa, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1/2 czerwonego chili, pozbawionego pestek i drobno posiekanego
  • 3 łyżki drobno posiekanych pomidorów
  • 2 duże słodkie ziemniaki pokrojone w cząstki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Metoda

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 C, 180 C z termoobiegiem, 400 F, gaz 6. Najpierw przygotuj salsę. Połączyć wszystkie składniki i obficie doprawić. Pozostawić do zamarynowania podczas przygotowywania kurczaka.

  2. Wrzucić piersi kurczaka z ząbkami czosnku, oliwą z oliwek i przyprawami. Pokryj słodkie ziemniaki oliwą z oliwek, dopraw i wstaw do piekarnika na 30 minut, aż będą miękkie i zaczną się karmelizować. Po 10 minutach dodać piersi z kurczaka w osobnej brytfannie.

  3. Gdy kurczak będzie ugotowany, podawaj go natychmiast z kawałkami słodkich ziemniaków, salsą i zieloną sałatą. Kurczaka i salsę można zamarynować do 24 godzin wcześniej.