Przepis na owocowy bannock
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Składniki
- 325 g (11 uncji) zwykłej mąki
- 100 g (4 uncje) płatków owsianych lub owsianki
- 100 g (4 uncje) mąki samorosnącej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g (4½ uncji) rodzynek
- 125g (4½oz) rodzynek sułtańskich
- 100 g (4 uncje) cukru pudru
- 500ml (18fl oz) jogurtu naturalnego
- 40 g (1½ uncji) roztopionego masła
będziesz potrzebować
- 1 duża blacha do pieczenia, naoliwiona
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 200 C, 180 C z termoobiegiem, 400 F, gaz 6. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz jogurtu i masła, i zrób wgłębienie na środku.
Wlej jogurt i roztopione masło na środek i mieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz bardzo gęste, lepkie ciasto. Umieść je na środku przygotowanej blachy do pieczenia i za pomocą trzonka drewnianej łyżki wyciśnij duży krzyżyk na wierzchu ciasta.
Piec przez 45 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru, przykrywając wierzch folią, jeśli będzie zbyt brązowy. Podawać pokrojone w plastry ciepłe i posmarowane masłem z herbatą. Bannock z owocami można przechowywać przez 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wskazówka dotycząca przygotowania ban
nock'a owocowego Abybannock był gotowy na czas, suche składniki można przygotować w dużej misce poprzedniego
dnia.Wystarczy dodać roztopione masło i jogurt tuż przed pieczeniem.