single

Przepis na owocowy bannock

woman&home Newsletter

Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.

Składniki

  • 325 g (11 uncji) zwykłej mąki
  • 100 g (4 uncje) płatków owsianych lub owsianki
  • 100 g (4 uncje) mąki samorosnącej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g (4½ uncji) rodzynek
  • 125g (4½oz) rodzynek sułtańskich
  • 100 g (4 uncje) cukru pudru
  • 500ml (18fl oz) jogurtu naturalnego
  • 40 g (1½ uncji) roztopionego masła

będziesz potrzebować

  • 1 duża blacha do pieczenia, naoliwiona

Metoda

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 C, 180 C z termoobiegiem, 400 F, gaz 6. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz jogurtu i masła, i zrób wgłębienie na środku.

  2. Wlej jogurt i roztopione masło na środek i mieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz bardzo gęste, lepkie ciasto. Umieść je na środku przygotowanej blachy do pieczenia i za pomocą trzonka drewnianej łyżki wyciśnij duży krzyżyk na wierzchu ciasta.

  3. Piec przez 45 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru, przykrywając wierzch folią, jeśli będzie zbyt brązowy. Podawać pokrojone w plastry ciepłe i posmarowane masłem z herbatą. Bannock z owocami można przechowywać przez 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wskazówka dotycząca przygotowania ban
nock'a owocowego Aby

bannock był gotowy na czas, suche składniki można przygotować w dużej misce poprzedniego

dnia.

Wystarczy dodać roztopione masło i jogurt tuż przed pieczeniem.