single

Chrupiące pieczone ziemniaki Przepis

Zastanawiasz się, jak zrobić pieczone ziemniaki? Niezależnie od tego, czy potrzebujesz pieczonych ziemniaków do niedzielnej pieczeni, czy do podania w Boże Narodzenie, mamy niezawodny przepis, który sprawdzi się za każdym razem.

Jeśli przygotowujesz pieczeń, przejrzyj naszą kolekcję pieczeni (otwiera się w nowej karcie) - znajdziesz w niej ulubione przepisy na ziemniaki z jagnięciny, wieprzowiny lub wołowiny, a także wszystkie inne dodatki, których możesz sobie życzyć. Te pieczone ziemniaki są równie smaczne w dzień Bożego Narodzenia, gdy gotujesz dla tłumu.

Puszyste pieczone ziemniaki są naprawdę łatwe do zrobienia - wszystko czego potrzebujesz to woda, sól dla smaku i oliwa z oliwek, olej słonecznikowy lub gęsi tłuszcz. Dzięki temu są idealnie złote z zewnątrz i naprawdę puszyste w środku. Kiedy już trochę zmiękną od gotowania, należy je włożyć do piekarnika na godzinę, aż będą idealnie chrupiące. Jeśli przygotowujesz pieczeń, upewnij się, że dobrze wyczuwasz czas i wstawiasz je w połowie gotowania mięsa. Dzięki temu wszystko będzie się gotowało w tym samym czasie.

Jak przygotować chrupiące pieczone ziemniaki:

Metoda

  1. Obrać i pokroić ziemniaki na kawałki, zalać zimną, osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Podgrzać oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, gęsi tłuszcz lub smalec w formie do pieczenia, aż będzie bardzo gorący. Odcedzić ziemniaki w durszlaku, potrząsnąć nimi, aby zszorstkować ich brzegi. Przełożyć do brytfanny i piec przez godzinę w temperaturze 200 C, 180 C, 400 F, gaz 6, obracając w połowie. Gorące ziemniaki muszą trafić na bardzo gorący tłuszcz lub olej, w przeciwnym razie wchłoną tłuszcz i staną się rozmiękłe.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków King Edward
  • sól
  • 125ml oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego, gęsiego tłuszczu lub kapusty