single

Przepis na zapiekankę z brokułów i kalafiora

woman&home Newsletter

Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.

Metoda

  1. Rozgrzać piekarnik do 220 C, gaz 7. W dużym rondlu z wrzącą wodą gotować brokuły i różyczki kalafiora przez 5 minut do miękkości. Odcedzić i pozostawić do wyschnięcia na parze podczas przygotowywania sosu serowego.

  2. Roztopić masło na średnim ogniu na średniej patelni, a następnie zdjąć z ognia i dodać mąkę, musztardę w proszku i pieprz cayenne, mieszając do uzyskania gęstej pasty. Ponownie postawić patelnię na ogniu i gotować przez 3 minuty, mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i wlej trochę mleka, mieszając, aż mieszanina będzie gładka, ale bardzo gęsta. Ponownie włącz ogień i stopniowo dodawaj całe mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszając, przez 5 minut, aż zgęstnieje.

  3. Zdjąć patelnię z ognia, pokruszyć Stilton i Gruyere i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ułożyć różyczki w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, a następnie polać gęstym sosem serowym, posypać dodatkowym serem i piec przez 30 minut, aż będą bulgotać i złocić się na wierzchu.

Składniki

  • 1 duża główka brokuła, połamana na równej wielkości różyczki
  • 1 duża główka kalafiora, podzielona na równej wielkości różyczki
  • 35 g masła
  • 35 g zwykłej mąki
  • 1 łyżeczka suchej musztardy angielskiej w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 350 ml mleka
  • 50 g sera Gruyere, startego, plus dodatkowy do posypania
  • 50 g sera Stilton, pokruszony, plus dodatkowy do rozsypania