single

Mini beziki z kolorem - pierwsza próba udana

Zanim zaczęłam piec bezę, wiedziałam, że jest trudna do wykonania i że może być ciężko ubić granice białek. Podczas pieczenia przestrzegałam kilku zasad, a mini beziki wyszły pięknie już za pierwszym razem.

Jak zrobić mini beziki z kolorowymi bezami

Pieczenie lub suszenie bezów wymaga cierpliwości. Chociaż proces tworzenia masy jest dość prosty, należy pamiętać o kilku kluczowych kwestiach.

Metalowa miseczka

Bardzo przydatne będzie to, że wszystko będzie całkowicie suche i czyste. Do wykonania ciasta użyłam miksera planetarnego, ale można też użyć miksera lub miksera ręcznego. Nie ma znaczenia, jaką temperaturę mają jajka podczas pieczenia tradycyjnej bezy - można je wyjąć z lodówki lub zostawić na blacie na cały dzień. Do pieczenia bezów używa się białek. Należy je oddzielić od żółtek. Najlepiej piec w temperaturze 120 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni. Pieczenie trwa około dwóch godzin.

Ja swoje mini beziki zrobiłam kolorowe w trzech różnych odcieniach niebieskiego. Nie musicie dodawać barwnika spożywczego

Możesz też zrobić je całkowicie białe. Chciałam też, aby były całkowicie chrupiące w środku.

Mini beziki w kolorowych barwach: Przepis

Składniki:

  • 55g na 1 jajko cukier biały
  • szczypta soli
  • Barwnik spożywczy

Nastawić piekarnik na 120°

, najlepiej górne i dolne grzanie.
  1. Przełożyć do miski. Oddzielić białka od żółtek . Musisz dokładnie!
  2. Dodać szczyptę soli.
  3. Zacznij ubijać białka na niskich obrotach, następnie zwiększaj prędkość, aż będą sztywne, ale utworzą białą pianę.
  4. Wmieszaj jedną łyżkę cukru. Kontynuuj ubijanie na wysokich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodaj resztę cukru, najlepiej po jednej łyżeczce na raz.
  5. Beza powinna być sztywna, błyszcząca i gęsta.
  6. Po zakończeniu ubijania białek dodajemy barwnik spożywczy.
  7. Dobrze wymieszać bezę.
  8. Masę przełożyć do rękawa bezowego i umieścić na blasze do pieczenia.
  9. Piec przez 25 minut w piekarniku
  10. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100° i piec kolejne 100 minut.

Aby uzyskać różne odcienie bezów możesz przełożyć je do trzech miseczek. Każda miseczka będzie miała inną ilość barwnika spożywczego. Im więcej dodasz barwnika spożywczego, tym intensywniejszy stanie się kolor.


Dowiedz się więcej

  • Beza to lekki, pyszny przepis na tort, który skradnie serca
  • Domowa kostka rosołowa krok po kroku
  • Puszyste drożdżowe oponki na Tłusty Piątek i nie tylko
  • Nie mówmy o miłości jak o papierkach po cukierkach #DBAMboKOCHAM
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet