single

Instrukcja krok po kroku jak zrobić tort urodzinowy - wraz z przepisem i dekoracjami

Pewnie myślisz, że zrobienie pierwszego tortu urodzinowego jest trudne, czasochłonne i że nie posiadasz odpowiednich umiejętności. Nie sposób bardziej się mylić! Potrzebujesz jedynie przepisu, kilku akcesoriów do dekoracji i odrobiny kreatywności. Pracę możesz podzielić na wiele etapów. Na stronie znajdziesz instrukcję dekorowania tortu urodzinowego krok po kroku oraz przepis.

Jaki tort urodzinowy powinieneś zrobić?

Robiłam już wiele tortów urodzinowych. Zdjęcia z internetu, dopasowanie kolorów i gustów obdarowywanego (lub obdarowującej) zawsze mnie inspirowały. Skupiałam się też na prostych dekoracjach

Byłam pewna, że uda mi się przygotować tort bez większego doświadczenia. Do pierwszego tortu urodzinowego użyłam białej bazy i róż. Do drugiego użyłam lukru plastycznego i zielonego podkładu, aby zrobić podkładkę do gry. Do tego celu posłużył mi barwnik spożywczy, który znalazłam w sieci.

Smak tortu urodzinowego jest tym, co preferuję.

Wybrałam tradycyjny biszkopt z kremem lub masłem z białej czekolady i galaretką wiśniową. Biszkopt na tort urodzinowy

Przepis na tortPoczątek

Podstawą jest ciasto biszkoptowe. Można go przygotować nawet dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i po schłodzeniu przechowywać w lodówce.

Wskazówki dotyczące wykonania biszkoptu na tort urodzinowy

  • Najlepiej użyć mąki pszennej wysokiej jakości. Ja użyłam typu 450, którą należało przesiać.
  • Jajka powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej
  • Biszkopt piecze się w nagrzanym piekarniku.
  • Masa biszkoptowa jest zbyt duża, aby długo ją przygotowywać. Nie jest to ciasto drożdżowe więc warto go nie robić.
  • Do pieczenia najlepiej użyć specjalnej krawędzi. Zapewni to osadzenie średnicy tortu. Nie należy jednak smarować go żadnym tłuszczem przed pieczeniem.

Oto mój przepis na zrobienie biszkoptu o średnicy 21 cm. To wystarczyło mi na trzy blaty do złożenia tortu.

Składniki:

  • 5 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do biszkoptu nie należy dodawać proszku do pieczenia ani żadnych innych składników. Biszkopt łatwo wyrośnie, jeśli jest dobrze przygotowany. Jeśli nie jesteście pewni lub boicie się, że przygotowany biszkopt nie wyrośnie, lub jeśli robicie tort urodzinowy

po raz pierwszy, możecie dodać do masy proszek do pieczenia i bez niego zrobić go jeszcze raz w ten sam sposób.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Białka ubić do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie powoli dodawać cukier, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Masa powinna być jasna i puszysta.
  3. Wyłącz mikser i dodaj do miski mąkę ziemniaczaną lub proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką, aż wszystko się połączy.
  4. Piec biszkopt przez 35-40 min.

Jako warstwy do tortu używam kremu i masła z białej czekolady

Do warstwowania tortu można użyć dwóch sprawdzonych kremów. Tradycyjny krem łączy się z mascarpone.

Składniki:

  • 300g śmietany 30%
  • 250g Mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Ze śmietany zrobić masę, ubijając ją.
  2. Wmieszaj mascarpone i dalej miksuj masę, aż będzie jednolita.
  3. Do masy dodajemy cukier i pozwalamy mu się przez chwilę rozpuścić.

Krem z białej czekolady przepis na tort

Składniki:

  • 300g śmietany 30%
  • 250g Mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • Opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę możesz rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej lub podgrzać na małym ogniu. Ważne jest, aby nie zagotować śmietanki.
  2. Do ciepłego kremu dodaj białą czekoladę. Całość należy schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce.
  3. Po schłodzeniu masy ubij ją, tak jak zwykłą śmietanę.
  4. Wmieszaj mascarpone i kontynuuj miksowanie na średnich obrotach. Być może będziesz musiał dodać trochę cukru, ale czekolada jest na tyle słodka, że nie ma to znaczenia.

Montaż tortu

Masz już gotowe wszystkie składniki, tj. Gdy masz już wszystkie składniki, tj. biszkopt, krem i dżem, czas złożyć swój tort. Aby zrobić 3 blaty, biszkopt należy przekroić. Można użyć ostrego noża (którego nie polecam) lub noża strunowego

. Ten jest zdecydowanie lepszym wyborem. Robi się to na drewnianej ruchomej desce, którą następnie ozdabiam.

Dekorowanie tortu urodzinowego

A teraz przejdźmy do ważnej części.

Dekoracji.

Najważniejsze jest dobre przygotowanie. Przed pieczeniem biszkoptu zaplanuj dekoracje, których użyjesz

. Dzięki temu zaopatrzysz się we wszystkie akcesoria, w tym barwniki spożywcze i ozdoby do tortu. Gorąco polecamy:
  • Rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdkową do wykonania róż.
  • Za pomocą szpatułki rozprowadzić krem i wygładzić całą bazę.
  • Jeśli planujesz użyć wielu kolorów kremu, powinnaś mieć kilka miseczek.

Czego można użyć do dekoracji tortu? Ja użyłam kremu maślanego i

dekoracji. Których użyłam do zagipsowania róż.

Składniki:

  • 5 białek jaj
  • 300g cukru
  • Dodaj szczyptę soli
  • 400g masła

Sposób przygotowania:

  1. Aby umieścić je na garnku, przygotuj dużą miskę, najlepiej ceramiczną.
  2. Doprowadź wodę do 3/4 wysokości garnka do wrzenia. Gdy już się zagotuje, zmniejsz nieco ogień.
  3. Postaw miskę na blacie i dodaj białka, cukier i szczyptę soli. Za pomocą miksera wymieszaj cukier, aż całkowicie się rozpuści.
  4. Teraz przenieś mieszankę do miksera wyposażonego w przystawkę do trzepania. Mieszaj masę, aż powstanie gęsta piana. To jest moment, w którym będziesz musiał przejść na tradycyjną końcówkę do mieszania lub miksowania.
  5. Wmieszaj masło po kolei.
  6. Należy pozwolić, aby krem przez chwilę się zmiksował. Kontynuuj miksowanie, aż masa stanie się gęsta i jednolita.

Teraz daj się ponieść wyobraźni! Rozprowadź krem maślany na torcie i wyrównaj go za pomocą szpatułki. Może to być czasochłonne, ale wszystko zależy od efektu, jaki próbujesz osiągnąć. Możesz zmienić kolor swojego obiektu dodając barwnik spożywczy

. . Użyj rękawa cukierniczego, aby zrobić róże. Po umieszczeniu tortu w lodówce, krem maślany będzie ustawiony.

Pamiętaj, że krem maślany może być zbyt ciężki i słodki

. Na wierzchu ułóż warstwę tortu urodzinowego.

[artykuł sponsorowany]


Dowiedz się więcej

  • Instrukcja krok po kroku jak zrobić domowe pączki
  • Domowe lody z białej czekolady
  • Garnek czekoladowy - efektowny deser
  • Roladki z kurczaka z porami, cebulą i sosem serowym
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet