single

Przepis na ciasto z marchewką, morelą i rodzynkami

newsletter woman&home

Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.

Składniki

  • 50g (2oz) rodzynki
  • 50g (2oz) gotowych do spożycia suszonych moreli, posiekanych
  • starta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 225g (8oz) zwykłej mąki pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mieszanki przypraw
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 125g (4 1/2oz) złoty cukier puder
  • 125g (4 1/2 oz) grubo startej marchwi
  • 2 duże jajka
  • 75ml (3floz) olej słonecznikowy
  • 75 ml (3 floz) mleka

dla lukru

  • 25g (1oz) zmiękczonego masła
  • 300g (10oz) kremowego sera
  • 25g (1oz) cukier puder

będziesz potrzebował

  • natłuszczonej i wyłożonej tłuszczem formy do pieczenia lub keksówki o średnicy 20 cm lub 8 cali.

Metoda

  1. Namocz rodzynki i morele w soku pomarańczowym i skórce, jednocześnie ważąc wszystkie pozostałe składniki.

  2. Rozgrzej piekarnik do 180c/160cfan/gaz 4.

  3. Umieść mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier w dużej misce, dodaj marchewki.

  4. Ubić olej, jajka i mleko i dodać do mąki z namoczonymi owocami. Dobrze wymieszać i przelać do formy. Piec przez 20-30 minut, aż będzie złociste i twarde w dotyku. Ostudzić i pokroić w kwadraty.

  5. Aby przygotować lukier, ubijamy masło, serek i cukier puder i smarujemy nim ciasto.