single

Wietnamska sałatka z kurczaka z nerkowcami Przepis

Metoda

  1. Wymieszaj składniki sosu w małym rondelku - gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.

  2. W międzyczasie podgrzać bulion z kurczaka w rondlu. Kiedy zacznie wrzeć, dodać piersi z kurczaka i gotować przez około 15 minut, aż kurczak będzie jędrny i ugotowany. Wyjąć z płynu i ostudzić. Rozgrzać około 5cm oleju w rondlu - gdy będzie gorący, dodać połowę cebuli i smażyć do uzyskania złotego koloru i chrupkości. Odsącz na ręczniku kuchennym i powtórz z pozostałymi cebulami. Nie przykrywaj ich, bo staną się wilgotne, a nie chrupiące.

  3. Wymieszać kapustę, marchew i ogórek. Kurczaka poszatkować i dodać do sałatki wraz z nerkowcami i dressingiem. Tuż przed podaniem dodać zioła i nałożyć chrupiącą cebulę.

Składniki

  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 75ml (3fl oz) tajskiego sosu rybnego
  • 75ml (3fl oz) soku z limonki (około 3 limonki)
  • 3 łyżki cukru palmowego (lub miękkiego brązowego cukru)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • szczypta suszonej papryki chilli
  • 75ml (3fl oz) oleju z orzeszków ziemnych
  • 300ml (½pt) bulionu z kurczaka
  • 4 piersi z kurczaka bez skóry i kości
  • olej do smażenia
  • 2 czerwone cebule, drobno pokrojone
  • ½ białej kapusty, drobno poszatkowana
  • 2 marchewki, obrane w wstążki
  • 1 mały ogórek, obrany we wstążki
  • 50g (2oz) orzechów nerkowca, opiekanych
  • mały pęczek kolendry i mięty, grubo posiekane
Główna rada dotycząca przygotowania wietnamskiej sałatki z kurczakiem z nerkowcami

Aby uzyskać inny efekt, zastąpić kurczaka gotowanymi dużymi krewetkami. Wszystko można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, z wyjątkiem cebuli, którą należy pozostawić luźno przykrytą w chłodnym miejscu.