single

Domowe lody z białej czekolady

Uwielbiasz lody i nie wyobrażasz sobie bez nich lata? Chyba tak jak każdy! Warto jednak postawić na te domowe, które nie mają zbędnych konserwantów, a ich smak jest intensywniejszy. Wystarczą tylko 4 składniki, aby zrobić pyszne domowe lody z białej czekolady. Zobacz, jak je przygotować.

Twoje domowe lody z białej czekolady

Domowe lody z białej czekolady to świetny sposób na przygotowanie pysznego deseru dla całej rodziny. To nie ich jedyna zaleta. Przechowasz je bez problemu w zamrażalniku przez długi czas i wykorzystasz np. podczas wizyty niespodziewanych gości. Składników nie ma zbyt wiele, dlatego ich przygotowanie ich bardzo proste. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość i odczekać, aż dokładnie się zmrożą. I tu chyba będzie największy problem, prawda? :) Zobacz przepis na domowe lody z białą czekoladą, a także kilka porad odnośnie samego przygotowania, które znajdują się na końcu wpisu.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 1 szklanka śmietanki 30%,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od podgrzania mleka. Kiedy będzie ciepłe, zmniejsz gaz i wrzuć białą czekoladę. Najlepiej, kiedy wcześniej będzie podzielona na drobniejsze kawałki.
  2. Dokładnie mieszaj mleko i białą czekoladę, aby się rozpuściła. Kiedy składniki się połączą i nie będzie grudek, odstaw naczynie. I tu pojawia się pierwsze oczekiwanie, aż mleko z czekoladą całkowicie się ostudzą.
  3. Jak już się to stanie, zabierz się za ubicie śmietany. Najlepiej, kiedy chwilę wcześniej umieścisz ją w zamrażalniku – tylko na moment. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że się ubije.
  4. Do ubitej śmietany dodaj cukier puder i miksuj na mniejszych obrotach jeszcze przez chwilę.
  5. Teraz połącz wcześniej przygotowane składniki z ubitą śmietaną. Twoje domowe lody z białą czekoladą są prawie gotowe! Przełóż je do naczynia, które możesz umieścić w zamrażalniku.
  6. Odczekaj minimum 6 godzin, aż ich konsystencja będzie idealna do jedzenia :)

O czym warto pamiętać podczas przygotowywania lodów?

Przede wszystkim, zwróć uwagę na samą czekoladę. Wybierz taką, której smak Ci najbardziej odpowiada, no i oczywiście rzuć okiem na jej skład :) Dlaczego tak bardzo zwracam na to uwagę w tym wpisie? Ostatnio kupiłam gotowe lody w supermarkecie (nie były tanie), a dopiero potem przeczytałam ich skład… Lista była tak długa, że w połowie zrezygnowałam. Większość składników oczywiście zaczynała się na E. Właśnie dlatego warto przygotować domowe lody z białą czekoladą lub takie, jakie lubisz, samodzielnie.

Przygotuj sobie wcześniej naczynie, które możesz zamrozić. Ja użyłam do tego pustego opakowania po lodach, które miały pojemność 1 litra. To chyba najbardziej praktyczne rozwiązanie. Możesz też wykorzystać szklane naczynie lub pojemniki, które można przechowywać w zamrażalniku.

Podczas łączenia wcześniej przygotowanego mleka z białą czekoladą i ubitą śmietanką z cukrem, mogą pojawić się grudki. Nie przejmuj się nimi, znikną po zamrożeniu.


Zobacz więcej

  • Najprostsze ciasto ze śliwkami według przepisu mojej cioci
  • Pleśniak – przepis na lekkie ciasto, które skrada serca
  • Kolorowe mini bezy – udane już za pierwszym razem
  • Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym
Spodobało się? Podziel się z innymi:
  • Tweet