single

Sałatka gyros z kurczakiem

Sałatki sprawdzają się zawsze – do pracy, na imprezę albo na kolację. Najczęściej robię je z dodatkiem jakiegoś mięsa, żeby nie być znów głodnym po dziesięciu minutach. Sałatka gyros z kurczakiem najczęściej w przepisach jest warstwowa, ja jednak przygotowuję ją w płaskim naczyniu i też wygląda nieźle. No i smakuje!

Przepis na sałatkę gyros z kurczakiem

Składniki:

  • 500g. filetów z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • kapusta pekińska
  • kostka sera żółtego o delikatnym smaku (np. Podlaski)
  • przyprawa gyros
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
    Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka pokrój na drobne kawałki i obtocz go w przyprawie gyros. Z reguły jest dość pikantna i słona, dlatego ja nie używam dodatkowo soli i pieprzu.
  2. Rozgrzej patelnię wraz z oliwą z oliwek. Dodaj kurczaka i smaż kilka minut, aż będzie gotowy. Odstaw do ostudzenia.
  3. Umyj kapustę pekińską i rękoma porozdzieraj zieloną część na drobniejsze. Cebulę i ser pokrój w drobną kostkę.
  4. W płaskim naczyniu albo w misce ułóż sałatkę: najpierw kapustę pekińską, potem ser, cebulę, kurczaka i znów kapustę pekińską oraz ser (cebuli nie dodaję drugi raz specjalnie, żeby sałatka nie była aż tak intensywna).
  5. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z ketchupem i musztardą. Przypraw go solą, pieprzem i odrobiną cytryny. Dodaj na wierzch sałatki. Jeśli przygotowujesz ją w warstwach, pamiętaj, żeby sos także umieścić w połowie.

Tutaj macie małą, wizualną ściągę:




Lubicie sałatki z kurczakiem? Jaka jest Wasza ulubiona?


Zobacz więcej

  • Domowa kostka rosołowa krok po kroku
  • Co dziś na obiad? Tortellini w sosie śmietanowym
  • Raz a porządnie, czyli Magia sprzątania Marie Kondo
  • DIY: Domowe dekoracje. 6 plakatów do pobrania i wydrukowania
Spodobało się? Podziel się z innymi:
  • Tweet