single

Przepis na ciasto migdałowo-pomarańczowe

Składniki

  • 2 duże pomarańcze bez skórki
  • 6 jajek
  • 250 g (9 uncji) mielonych migdałów
  • 250 g (9 uncji) cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do podania

  • plastry pomarańczy, jogurt i miód

Potrzebne będą

  • Tortownica o średnicy 23 cm (9 cali)

Metoda

  1. Umyj pomarańcze i umieść je w rondlu ze 150 ml wody i gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny, uzupełniając wodę w razie potrzeby. Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia przed rozcięciem i usunięciem pestek.

  2. Rozgrzej piekarnik do 180 C, 160 C z termoobiegiem, 350 F, gaz 4. Natłuść tortownicę. Zmiksować pomarańcze na miazgę w blenderze. W dużej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami i miąższem pomarańczy.

  3. Wlej masę do formy i piecz przez około 1 godzinę. Ciasto powinno być lekko zarumienione i twarde w środku. Ostudzić w formie na kratce przed wyjęciem i podaniem z plasterkami pomarańczy, jogurtem i mżawką miodu.