single

Przepis na kurczaka cajun z kuskusem olbrzymim

woman&home Newsletter

Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.

Składniki

  • 4 kurczaki z wolnego wybiegu (piersi kurczaka z pozostawioną kością skrzydłową - zapytaj rzeźnika)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy Cajun (my lubimy Bart, z supermarketów)
  • 1 ząbek czosnku, grubo posiekany

Kuskus

  • 150 g (5 uncji) olbrzymiego kuskusu (my użyliśmy Merchant Gourmet)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 340 g puszki kukurydzy cukrowej, odsączonej i opłukanej
  • 4 cebule dymki, drobno pokrojone
  • sok z 2 limonek, plus dodatkowe cząstki do podania
  • duża garść liści kolendry, grubo posiekanych
  • 2 papryczki chilli, pozbawione pestek i drobno posiekane

Metoda

  1. Piersi z kurczaka naciąć 3 razy w poprzek, umieścić w niemetalowej misce z 3 łyżkami oleju, przyprawami i czosnkiem i wymieszać. Marynować przez co najmniej 15 minut lub przez noc, jeśli to możliwe.

  2. Rozgrzać piekarnik do 200C, wentylator 180C, 400F, gaz 6, przełożyć piersi z kurczaka do brytfanny, pomijając nadmiar marynaty, i piec przez 20-25 minut, aż soki wypłyną, a skórka kurczaka będzie złocista i chrupiąca.

  3. W międzyczasie ugotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu natychmiast połączyć z pozostałymi składnikami lub pozostawić do ostygnięcia skropione niewielką ilością oleju, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami w temperaturze pokojowej. Kuskus można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Podawać kurczaka z kuskusem i dodatkowymi kawałkami limonki.