11 ciekawostek na temat gorzkiej czekolady o których nie wiedziałaś!

Czekolada od lat jest kochana na całym świecie. Jest idealnym dodatkiem lub samą bazą do deserów, a nawet dań mięsnych. Stosuje się ją także w kosmetyce oraz medycynie, a niektórzy uważają ją za cenny afrodyzjak. Czekolada jest także stosowana podczas zabiegów w SPA.

Czekolada jest produktem wytwarzanym z masła kakaowego, miazgi kakaowej oraz cukru. Mimo, że kakao było stosowane jeszcze przez Majów, to forma tabliczek znana i spożywana po dziś dzień została zapoczątkowana dopiero w 1828 roku. Rewolucjonistą w dziedzinie czekolady był Rudolf Lindt, który stworzył pierwszą na świecie rozpuszczalną czekoladę.
Czekolada jest produktem wytwarzanym z masła kakaowego, miazgi kakaowej oraz cukru. Mimo, że kakao było stosowane jeszcze przez Majów, to forma tabliczek znana i spożywana po dziś dzień została zapoczątkowana dopiero w 1828 roku. Rewolucjonistą w dziedzinie czekolady był Rudolf Lindt, który stworzył pierwszą na świecie rozpuszczalną czekoladę.
Gorzka czekolada posiada zazwyczaj skład oparty głównie na miazdze kakaowej, której jest co najmniej 70% w danym produkcie. Przygotowuje się ją w temperaturze ok. 30 stopni Celsjusza. W stu gramach czekolady znajduje się około 600 cennych kalorii. Gorzka czekolada może okazać się idealnym dodatkiem do codziennej diety, ponieważ zawiera dużą ilość witamin i składników odżywczych. Oczywiście, nie w dużych ilościach, jednak 1-3 kostki na dzień to dobre rozwiązanie.

11 ciekawostek o gorzkiej czekoladzie

1. Gorzka czekolada wpływa dobrze na wzrok podczas słabych warunków, np. w półmroku lub podczas złej pogody.
2. Za sprawą zawartej w czekoladzie fenyloetyloaminy czekolada może pomóc w leczeniu kaca, a także działać jako afrodyzjak.
3. Kalorie i inne substancje zawarte w czekoladzie sprawiają, że organizm otrzymuje zastrzyk energii – między innymi dlatego wręcza się ją osobom, które oddały krew. Co więcej, sto gram gorzkiej czekolady uzupełnia zapotrzebowanie organizmu w trakcie dnia w 98% względem manganu, 67% żelaza, 58% magnezu.
4. Czekolada była używana przez Azteków jako waluta. Można było za kilka ziaren kupić zwierzę, narzędzia. Co więcej, za zaledwie 10 ziaren można było skorzystać z usług prostytutki.
5. Sama nazwa „czekolada” wywodzi się z języka azteckiego, gdzie „Xocolatl” opisywało gorzką wodę, czyli napój wytwarzany z kakao i spożywany podczas różnego rodzaju obrzędów i rytuałów.
6. Za sprawą czekolady rozszerzają się naczynia krwionośne, poprawia się krążenie. Dzięki temu mózg lepiej pracuje podczas wysiłku psychicznego. Poprawione krążenie wpływa także na lepsze ukrwienie narządów płciowych, a więc ogólną sprawność seksualną.
7. Endorfiny oraz serotonina to substancje, które odpowiadają w ludzkim organizmie za odczuwanie szczęścia oraz zadowolenia. Zawarty w czekoladzie tryptofan wpływa na produkcję owych substancji.
8. Może się to wydawać zaskakujące, ale gorzka czekolada chroni zęby. Tłuszcz kakaowy pozostawia na uzębieniu cienką warstwę, która broni przed bakteriami.
9. Regularne jedzenie niewielkich ilości gorzkiej czekolady pozytywnie wpływa na stan skóry, która dzięki niej jest bardziej nawilżona.
10. Gorzka czekolada pozytywnie wpływa na zdolności poznawcze starszych osób, które cierpią na przykład na otępienie.

Przeczytaj także!