single

Jak długo można przechowywać indyka w lodówce? Plus, jak rozpoznać, że się zepsuł

Nadszedł czas Świąt Bożego Narodzenia! Oznacza to, że większość z nas podejmie się corocznej tradycji gotowania indyka, a następnie gotowania znacznie więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Ale jak długo ugotowany indyk może być przechowywany w lodówce, jeśli po prostu nie można wrócić po drugą lub trzecią porcję?

Warto wiedzieć, jak długo indyk może być przechowywany, ponieważ łatwo jest stracić rachubę dni między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem, ale jeśli ugotowałeś indyka w 2022 roku, zdecydowanie nie powinieneś jeść go tak samo w 2023 roku, chyba że został zamrożony.

Niezależnie od tego, czy po prostu źle obliczyłeś rozmiar indyka, którego potrzebujesz, czy też celowo rozgotowałeś go z myślą o resztkach, dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o tym, jak przechowywać gotowanego indyka.

Jak długo można przechowywać indyka w lodówce?

Jeśli wiesz, jak długo ugotowany kurczak może być przechowywany w lodówce, z przyjemnością dowiesz się, że odpowiedź jest zasadniczo taka sama w przypadku indyka. Ogólny konsensus jest taki, że gotowanego indyka można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, choć odpowiedź różni się w zależności od kraju, ponieważ agencje ds. standardów żywności wydały nieco inne zalecenia.

W Stanach Zjednoczonych, Food Safety and Inspection Service zaleca użycie schłodzonego indyka, farszu i sosu w ciągu 3-4 dni. Ta rada została powtórzona przez National Turkey Federation, która twierdzi, że schłodzone mięso może wytrzymać do czterech dni. Większość szefów kuchni, z którymi się konsultowaliśmy, również się z tym zgodziła.

Brytyjska Agencja Standardów Żywności zaleca jednak zachowanie ostrożności i spożycie gotowanego indyka w lodówce w ciągu dwóch dni.

Po ugotowaniu mięso należy schłodzić i przykryć na 1-2 godziny przed umieszczeniem go w lodówce. "Najlepiej byłoby, gdyby mięso zostało zdjęte z tuszy i przeniesione do mniejszych pojemników do lodówki (dzieje się tak dlatego, że duże kawałki indyka będą potrzebowały więcej czasu na schłodzenie, zwiększając ryzyko rozwoju bakterii)" - radzi Jane Cook, założycielka bloga o żywności i zrównoważonym rozwoju, Hungry City Hippy.

Jak przechowywać ugotowanego indyka?

Wszyscy, z którymi się konsultowaliśmy, mieli tę samą odpowiedź na to pytanie: w szczelnym pojemniku, z dala od surowego mięsa. Ponieważ indyk ma tendencję do wysychania, wybór odpowiedniego pojemnika jest ważny, ponieważ chcesz zachować jak najwięcej wilgoci. Przed włożeniem do lodówki upewnij się, że mięso całkowicie ostygło. Jeśli chcesz przestrzegać podstawowych zasad dobrze zorganizowanej lodówki, przechowuj ją na górnej półce.

Czy można zamrozić gotowanego indyka?

Tak, można zamrozić ugotowanego indyka. Będzie on bezpieczny do spożycia przez pewien czas, chociaż zarówno brytyjskie, jak i amerykańskie agencje ds. standardów żywności ostrzegają, że należy go spożyć w ciągu dwóch miesięcy. Po tym czasie mięso jest nadal bezpieczne do spożycia przez dłuższy czas, ale jego jakość może ulec pogorszeniu.

Przed zamrożeniem należy upewnić się, że mięso jest całkowicie schłodzone, najlepiej porcjowane na małe kawałki. Można je zamrozić po ostygnięciu lub po schłodzeniu, o ile nie pozostawiono go w lodówce na dłużej niż podano powyżej.

Jak rozpoznać, że ugotowany indyk się zepsuł?

Śluzowata konsystencja lub nieprzyjemny zapach wskazują, że mięso mogło się zepsuć.

"Ugotowany indyk może nieco wyschnąć po kilku dniach; jest to całkowicie normalne (i świetna wymówka, aby wrzucić go do kremowego ciasta z indyka lub rozdrobnionego curry z indyka)" - wyjaśnia Jane. "Jeśli jednak mięso zaczyna nabierać śluzowatej konsystencji, brzydko pachnieć lub zmieniać kolor, nie ryzykuj - to wszystko są pewne oznaki, że indyk się zepsuł. Plamy białej lub niebiesko-zielonej pleśni są bardziej oczywistymi oznakami".

Zwróć też uwagę na inne zmiany w teksturze. "Jeśli indyk wydaje się lepki, wiesz, że jego najświeższe dni już minęły. Następnie mięso zaczyna nieprzyjemnie pachnieć i smakować" - mówi Jonas Karlsson, szef kuchni w Aquavit London.

Jak odgrzać gotowanego indyka

Podgrzewanie indyka jest łatwe i większość metod nie stwarza żadnych problemów związanych z higieną lub bezpieczeństwem, jednak mięso może szybko wyschnąć, co pogarsza jego smak - dlatego ważne jest, aby zachować wilgoć podczas podgrzewania

"Podgrzałbym indyka, dodając go do dobrze gotującego się gulaszu i natychmiast podał, aby uniknąć wysuszenia indyka" - sugeruje Jonas.

Rosoły, gulasze i curry to świetne przepisy na gotowanego indyka, ponieważ gęste sosy oznaczają, że mięso jest podgrzewane bez wysychania. Nie wspominając już o tym, że są one świetnym pomysłem na lunch dla przyjaciół. Jeśli jednak chcesz odgrzać indyka samodzielnie, możesz podgrzać go w piekarniku w niskiej temperaturze (180C / 365F) przez około 30 minut. Jeśli gotujesz go w kawałkach, zapakuj je w folię aluminiową i dodaj trochę wilgoci, takiej jak bulion, sos lub masło. Jeśli gotujesz mięso w całości, postępuj zgodnie z tą samą metodą, ale zamiast tego użyj naczynia pokrytego folią aluminiową.

Mięso można również szybko podgrzać w kuchence mikrofalowej, po prostu umieszczając je w pojemniku z odrobiną wilgoci. Jest to najmniej preferowana przez nas metoda, ponieważ mięso ma tendencję do wysychania i jest mniej soczyste, ale jeśli czas jest priorytetem, jest to niewątpliwie najlepszy sposób. Przed podaniem upewnij się, że mięso jest gorące.

Co zrobić z resztkami indyka?

Istnieje nieskończona liczba przepisów na indyka, jeśli chodzi o gotowanie resztek, ale naszym osobistym faworytem jest obfita (po) świąteczna kanapka. "Cieszyłbym się mięsem na zimno w kanapce i połączył z kremową sałatką z buraków lub delektował się domowym gulaszem" - zgadza się Jonas. Możesz także usmażyć resztki warzyw, farszu lub kiełbasy i dodać je do kanapki.

"Resztki świątecznej kanapki to najprostszy sposób na delektowanie się świątecznym indykiem, ale lubię też pokroić mięso i resztki warzyw, dodać je do dużego rondla z posiekanymi pomidorami i przyprawami, które mam pod ręką, aby przygotować rozgrzewające i pocieszające curry" - dodaje Christian Onia, szef kuchni w SUMI.

Lub, jeśli czujesz się kreatywny, pomyśl o stworzeniu zupy z indyka. "Doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek indyka (wraz z pozostałymi warzywami i przyprawami) bez większego wysiłku jest obfity chowder z indyka" - mówi Natalie Coleman, szefowa kuchni w The Oyster Shed.

"Wystarczy rozdrobnić resztki indyka i połączyć je z bulionem i podwójną śmietaną, a także tymiankiem, liśćmi laurowymi, ziemniakami, cebulą, porem, selerem i marchewką oraz chrupiącym boczkiem, aby uzyskać doskonały posiłek na Boxing Day. Najlepiej podawać z ciepłą, chrupiącą bułką - to komfortowe jedzenie w najlepszym wydaniu!"