Przepis na kurczaka jakitori
Składniki
- 4 łyżki wytrawnego sherry
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
- 1/4 arbuza, obranego, pozbawionego pestek i pokrojonego na 2 cm kawałki
- 1 mały ogórek, obrany, pozbawiony nasion i pokrojony na 2 cm kawałki
- 1 chili, pozbawione pestek i drobno posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki japońskiego octu ryżowego
Potrzebne będą
- metalowe szpikulce
Metoda
Wymieszać sherry, sos sojowy i cukier. Dodać kurczaka, dobrze wymieszać, umieścić w torebce z zamkiem błyskawicznym i schłodzić przez co najmniej godzinę.
Wymieszać melona i ogórka, dodać chili, oliwę z oliwek i japoński ocet ryżowy, wymieszać i odstawić, aby smaki się rozwinęły podczas gotowania kurczaka.
Nabij kurczaka na szpadki i smaż na grillu przez około 10 minut, obracając, gdy się zwęgli, aż będzie ugotowany. Można również przyrządzić kurczaka na patelni grillowej lub pod grillem. Podawać gorącego kurczaka z sałatką.