Przepis na sałatkę z pieczonych warzyw, krewetek i makaronu
Ten wspaniały przepis na sałatkę z makaronem (otwiera się w nowej karcie) wykorzystuje czerwoną paprykę i cukinię wraz z gotowanymi krewetkami tygrysimi, aby stworzyć smaczne danie, które jest naprawdę łatwe do wykonania.
Krewetki są doskonałym źródłem białka, a warzywa w tym daniu pomogą Ci w realizacji Twoich pięciu posiłków dziennie. Ten przepis na sałatkę makaronową wystarczy dla sześciu osób, ale możesz go łatwo podwoić, jeśli karmisz duży tłum.
JAK ZROBIĆ SAŁATKĘ Z PIECZONYCH WARZYW, KREWETEK I MAKARONU
Metoda
- Rozgrzać grill. Posmaruj plastry cukinii połową oleju i ułóż je wraz z papryką, przeciętą stroną do dołu, na ruszcie. Grillować przez 10 minut, obracając cukinie w połowie drogi, aż staną się złote, a papryka będzie "zwęglona".
- Zdjąć warzywa z grilla i odstawić cukinie do ostygnięcia. Przełóż papryki do plastikowej torby, zamknij i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.
- W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu do miękkości. Odcedzić i odświeżyć pod zimną, bieżącą wodą.
- Obrać paprykę ze skórki i pokroić w grube plastry. Wymieszać z cukinią, makaronem, krewetkami, oliwkami i liśćmi sałaty.
- 5 W misce ubij pozostałą oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i koperkiem. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polać sałatkę. Schłodzić do czasu, gdy będzie gotowa do podania.
Składniki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cukinia, pokrojona w plasterki
- 1 czerwona papryka, przepołowiona i pozbawiona pestek
- 450g (1lb) makaronu penne
- 350g (12oz) gotowane krewetki tygrysie
- 10 czarnych oliwek
- 80g torebka mieszanych liści sałaty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Top Tip do wykonania sałatki z pieczonych warzyw, krewetek i makaronu
Wskazówka na piknik: po schłodzeniu przenieś sałatkę makaronową do pojemnika z pokrywką.