single

Przepis na sałatkę z pieczonych warzyw, krewetek i makaronu

Ten wspaniały przepis na sałatkę z makaronem (otwiera się w nowej karcie) wykorzystuje czerwoną paprykę i cukinię wraz z gotowanymi krewetkami tygrysimi, aby stworzyć smaczne danie, które jest naprawdę łatwe do wykonania.

Krewetki są doskonałym źródłem białka, a warzywa w tym daniu pomogą Ci w realizacji Twoich pięciu posiłków dziennie. Ten przepis na sałatkę makaronową wystarczy dla sześciu osób, ale możesz go łatwo podwoić, jeśli karmisz duży tłum.

JAK ZROBIĆ SAŁATKĘ Z PIECZONYCH WARZYW, KREWETEK I MAKARONU

Metoda

  1. Rozgrzać grill. Posmaruj plastry cukinii połową oleju i ułóż je wraz z papryką, przeciętą stroną do dołu, na ruszcie. Grillować przez 10 minut, obracając cukinie w połowie drogi, aż staną się złote, a papryka będzie "zwęglona".
  2. Zdjąć warzywa z grilla i odstawić cukinie do ostygnięcia. Przełóż papryki do plastikowej torby, zamknij i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu do miękkości. Odcedzić i odświeżyć pod zimną, bieżącą wodą.
  4. Obrać paprykę ze skórki i pokroić w grube plastry. Wymieszać z cukinią, makaronem, krewetkami, oliwkami i liśćmi sałaty.
  5. 5 W misce ubij pozostałą oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i koperkiem. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polać sałatkę. Schłodzić do czasu, gdy będzie gotowa do podania.

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cukinia, pokrojona w plasterki
  • 1 czerwona papryka, przepołowiona i pozbawiona pestek
  • 450g (1lb) makaronu penne
  • 350g (12oz) gotowane krewetki tygrysie
  • 10 czarnych oliwek
  • 80g torebka mieszanych liści sałaty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Top Tip do wykonania sałatki z pieczonych warzyw, krewetek i makaronu

Wskazówka na piknik: po schłodzeniu przenieś sałatkę makaronową do pojemnika z pokrywką.