single

Przepis na świeże placki rybne z łososia z ogórkiem i salsą kaparową

Składniki

  • 350 g (12 uncji) ziemniaków
  • 50 g (2 uncje) masła
  • 2 cebule dymki, drobno posiekane
  • 175 g (6 uncji) filetu z łososia, posiekanego
  • 1 jajko, roztrzepane

do salsy

  • ogórek
  • 2 szalotki, pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku

Metoda

  1. Gotować ziemniaki przez 15 minut do miękkości, następnie odcedzić i rozgnieść z 25 g (1 uncja) masła, dymką i dużą ilością przypraw. Dodać świeżego łososia i roztrzepane jajko.

  2. Roztop resztę masła na dużej patelni, a następnie wrzuć na patelnię sześć grubych łyżek mieszanki z łososiem i smaż delikatnie przez 5 minut z każdej strony, aż placki rybne będą jędrne.

  3. W międzyczasie przygotować salsę. Wymieszać ogórek z szalotką, kaparami i świeżym koperkiem. Doprawić solą i dodać odrobinę oliwy z oliwek. Nałóż łyżką na talerze i podawaj z plackami rybnymi, łyżką majonezu i sałatką.