Przepis na świeże placki rybne z łososia z ogórkiem i salsą kaparową
Składniki
- 350 g (12 uncji) ziemniaków
- 50 g (2 uncje) masła
- 2 cebule dymki, drobno posiekane
- 175 g (6 uncji) filetu z łososia, posiekanego
- 1 jajko, roztrzepane
do salsy
- ogórek
- 2 szalotki, pokrojone w plasterki
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Metoda
Gotować ziemniaki przez 15 minut do miękkości, następnie odcedzić i rozgnieść z 25 g (1 uncja) masła, dymką i dużą ilością przypraw. Dodać świeżego łososia i roztrzepane jajko.
Roztop resztę masła na dużej patelni, a następnie wrzuć na patelnię sześć grubych łyżek mieszanki z łososiem i smaż delikatnie przez 5 minut z każdej strony, aż placki rybne będą jędrne.
W międzyczasie przygotować salsę. Wymieszać ogórek z szalotką, kaparami i świeżym koperkiem. Doprawić solą i dodać odrobinę oliwy z oliwek. Nałóż łyżką na talerze i podawaj z plackami rybnymi, łyżką majonezu i sałatką.