
Przepis na ciasto z truskawkowym musem jogurtowym
Składniki
- 1 x 400 g paczka herbatników digestive lub Hob Nobs
- 200 g (7 uncji) niesolonego masła, roztopionego
- 500 g (1 funt 2 uncje) truskawek bez szypułek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 75 g (3 uncje) cukru pudru
- 4 listki żelatyny, zmiękczone w zimnej wodzie (lub 4 płaskie łyżeczki w proszku)
- 250 ml (9 fl oz) jogurtu greckiego
- 1 x 284 ml podwójnej śmietanki
Potrzebne będą
- Tortownica z luźnym dnem o średnicy 23 cm (9 cali)
Metoda
Rozdrobnij herbatniki w blenderze, dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj. Wciśnij mieszankę herbatników w dno tortownicy.
Umieść truskawki i sok z cytryny w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Delikatnie podgrzej purée i cukier w rondelku, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia. Wycisnąć nadmiar wody z namoczonych listków żelatyny i dodać je do masy truskawkowej. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia, a następnie ostudzić.
Po ostygnięciu dodać jogurt. Śmietanę ubić na gęstą pianę i dodać do masy truskawkowej. Wylać na biszkoptowy spód i schłodzić w lodówce przez 6 godzin lub przez noc do zastygnięcia. Podawać z łyżką jogurtu greckiego i truskawkami.