single

Krewetki w marynacie ananasowej z sałatką z mango i kolendry Przepis

Metoda

  1. Zmiksować w blenderze sos rybny, kawałki ananasa, czosnek, imbir, cukier i sos sojowy. Zachować pół kubka płynu do dressingu. Pozostałą mieszanką marynować krewetki przez 30 minut do 1 godziny.

  2. Wymieszać składniki sałatki, dodając kolendrę tuż przed podaniem. Umieścić po 2 krewetki na każdym szaszłyku, 4 jeśli wolisz. Grillować przez kilka minut z każdej strony, aż będą różowe. Udekorować sałatkę pozostałą mieszanką ananasów i podawać z krewetkami.

Składniki

  • 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • 1 ananas, skóra i rdzeń usunięte, a następnie grubo posiekane
  • 1 ząbek czosnku
  • 2,5 cm (1 cal) kawałek korzenia imbiru, obrany i posiekany
  • 2 łyżki cukru palmowego (lub jasnego muscovado)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 24 duże surowe krewetki (np. tygrysie), obrane, pozbawione głów i oczyszczone z pozostawionymi ogonami