Krewetki w marynacie ananasowej z sałatką z mango i kolendry Przepis
Metoda
Zmiksować w blenderze sos rybny, kawałki ananasa, czosnek, imbir, cukier i sos sojowy. Zachować pół kubka płynu do dressingu. Pozostałą mieszanką marynować krewetki przez 30 minut do 1 godziny.
Wymieszać składniki sałatki, dodając kolendrę tuż przed podaniem. Umieścić po 2 krewetki na każdym szaszłyku, 4 jeśli wolisz. Grillować przez kilka minut z każdej strony, aż będą różowe. Udekorować sałatkę pozostałą mieszanką ananasów i podawać z krewetkami.
Składniki
- 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
- 1 ananas, skóra i rdzeń usunięte, a następnie grubo posiekane
- 1 ząbek czosnku
- 2,5 cm (1 cal) kawałek korzenia imbiru, obrany i posiekany
- 2 łyżki cukru palmowego (lub jasnego muscovado)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 24 duże surowe krewetki (np. tygrysie), obrane, pozbawione głów i oczyszczone z pozostawionymi ogonami