Przepis na krówki z rumem i rodzynkami
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Składniki
- 3 łyżki rumu
- 100 g (4 uncje) rodzynek
- 397 g słodzonego mleka skondensowanego w puszce
- 100 g (4 uncje) masła
- 500g (1lb 2oz) jasnego cukru muscovado
Potrzebne będą:
- 30cm 8in kwadratowa płytka forma do ciasta wyłożona pergaminem lub folią do pieczenia
Metoda
Namocz rodzynki w rumie przez 1 godzinę, aż puszyste.
Umieść mleko skondensowane, masło i cukier w dużym rondlu i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Kontynuować mieszanie i gotowanie przez około 10 minut, aż cukier osiągnie poziom miękkiej kulki na termometrze. Ważne jest, aby stale mieszać, w przeciwnym razie mieszanina spali się na dnie patelni. Osiągnięcie ostatnich kilku stopni zajmie również więcej czasu niż myślisz.
Gdy masa osiągnie konsystencję miękkiej kuli, zdejmij ją z ognia i wlej rum oraz rodzynki. Dobrze ubijaj, aż krówka zacznie krystalizować się na krawędzi patelni i zgęstnieje. Wlać natychmiast do przygotowanej formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokroić w kwadraty. Krówki można przechowywać w foremce przez 2-3 tygodnie.