
Przepis na kurczaka gotowanego w sherry na szpinaku Tapas
Metoda
Smażyć filety z piersi kurczaka, skórą do dołu, w 1 łyżce oliwy z oliwek przez około 5 minut na złoty kolor. Odwróć piersi i smaż jeszcze przez 2 minuty, a następnie odłóż na bok.
Odcedź oliwę z patelni, a następnie dodaj ząbki czosnku, sherry i sok pomarańczowy. Przykryć i dusić przez 3 minuty.
W międzyczasie smażyć cebulę i kolejny zmiażdżony ząbek czosnku na pozostałej oliwie z oliwek przez około 2 minuty, aż cebula zacznie mięknąć.
Dodać garść świeżego szpinaku z torebki 225 g i mieszać, aż zwiędnie. Wrzucić rodzynki, prażone orzeszki piniowe, mielony cynamon i doprawić.
Ułożyć kurczaka na szpinaku i polać łyżką sosu sherry. Podawać z ziemniakami sauté.
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżka średniego sherry
- sok z 1 pomarańczy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 225 g paczki świeżego szpinaku
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki orzeszków piniowych, prażonych
- duża szczypta mielonego cynamonu