Tradycyjny przepis na tartiflette
Składniki
- 750 g woskowych młodych ziemniaków, nieobranych i pokrojonych na małe kawałki
- 300 g (10 uncji) szalotki
- 200 g (7 uncji) słoniny z wędzonego boczku
- 1 cały ser Reblochon, przepołowiony lub 240 g (8½ uncji) sera Camembert.
Potrzebne będą
- Naczynie do zapiekania o wymiarach 22 x 22 x 5 cm (9 x 9 x 2 cale)
Metoda
Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź. W międzyczasie obierz szalotki - łatwiej będzie, jeśli zalejesz je wrzątkiem w misce i pozostawisz na 5 minut. Pozostawić w całości, chyba że są bardzo duże, wtedy należy je przekroić na pół.
Rozgrzać piekarnik do 200 C, 180 C z termoobiegiem, 400 F, gaz 6. Smażyć smalec na sucho, aż będzie chrupiący (nie trzeba dodawać oleju). Wyjąć je łyżką cedzakową, odłożyć na bok i smażyć szalotki na tej samej patelni na małym ogniu przez około 15 minut (w razie potrzeby dodać trochę oleju).
Wymieszać ziemniaki, słoninę i szalotkę i rozłożyć w jednej warstwie w naczyniu do zapiekania. Ułóż ser na wierzchu i piecz przez 20 minut lub do momentu, aż ser rozpuści się w mieszance ziemniaczanej. Podawać natychmiast z chrupiącą zieloną sałatą i kieliszkiem schłodzonego białego wina.