
Przepis na malezyjskie krewetki z ananasem w przyprawach
Metoda
Zmiksować cebulę i czosnek w robocie kuchennym, aż do uzyskania konsystencji purée.
Rozgrzać olej w woku, dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie. Dodać przyprawy, a następnie wmieszać chili.
Dodać śmietankę kokosową, 150 ml wody, sos rybny i cukier. Dodać świeżą kolendrę i krewetki tygrysie (dla atrakcyjnej prezentacji pozostawić ogony).
Gotuj delikatnie, aż krewetki zmienią kolor z niebieskiego na różowy. Przed podaniem wmieszać ¼ ogórka, obranego, przekrojonego wzdłuż na pół, pozbawionego nasion i pokrojonego w plasterki, wraz z plasterkiem obranego, wydrążonego i pokrojonego świeżego ananasa. Nie nadaje się do zamrażania.
Składniki
- 1 cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- po łyżeczce mielonej kurkumy, białego pieprzu, kminu rzymskiego i nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 czerwone chili, pozbawione pestek i pokrojone w cienkie plasterki
- 200 g śmietanki kokosowej w kartonie
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 200 g (7 uncji) krewetek tygrysich, obranych
- ogórek, obrany i przepołowiony wzdłuż
- świeży ananas, obrany, wydrążony i posiekany