Ciasto piernikowe
Uwielbiam pierniki pod każdą postacią! A to ciasto kojarzy mi się z moim ukochanym domem rodzinnym. Niezwykle proste w wykonaniu ciasto, które nie może się nie udać. Aromat przypraw korzennych unoszący się podczas pieczenia jest cudowny. Świetnie sprawdza się na świątecznym wigilijnym stole. Zachwyca nie tylko smakiem, ale także aromatem. Idealne do szybkiego przygotowania dla gości czy na jesienno – zimowe wieczory z całą rodzinką ????
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 cukier wanilinowy
- 1 przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 szklanki dżemu kwaśnego (proponuję z czarnej porzeczki)
Sposób przygotowania:
- Na początek ubijamy całe jajka z cukrem. Cukru można dać trochę mniej w zależności od uznania, ja zawsze daję pół szklanki, żeby ciasto nie było za słodkie.
- Następnie kolejno dodajemy pozostałe składniki i cały czas miksujemy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 min.
- Lekko ostygnięte ciasto oblewamy polewą. Można posypać również migdałami w płatkach.
Polewa:
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
Wodę, margarynę i cukier puder mieszamy w małym garnku na wolnym ogniu, na koniec dodajemy kakao. Całość mieszamy ze sobą do uzyskania lekko gęstej masy. Wylewamy na ciasto.