Przepis na sałatkę z ziemniaków i fasoli z chrupiącym chorizo
Metoda
Najpierw przygotuj dressing. Rozgrzej piekarnik do 180 C, wentylator 160 C, 350 F, gaz 4. Umieść ząbki czosnku w brytfannie i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Piec w piekarniku przez około 15 minut, aż zmiękną. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie usmaż chorizo na nieprzywierającej patelni (nie będziesz potrzebować oleju), aż będzie chrupiące. Odsączyć na papierze kuchennym.
Gotuj fasolę przez kilka minut, aż będzie miękka. Odcedź i odśwież pod zimną bieżącą wodą. W międzyczasie ugotować ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Wycisnąć miąższ czosnku, a następnie umieścić w blenderze. Dodać sok z cytryny i musztardę, a następnie stopniowo dolewać pozostałą oliwę. Doprawić do smaku. Ciepłe ziemniaki wymieszać z dressingiem, a następnie dodać fasolę i chorizo. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Składniki
- 225 g (8 uncji) surowej kiełbasy chorizo, pokrojonej w 2,5 cm (1 cal) plastry
- 250 g (9 uncji) zielonej fasolki szparagowej, obranej i przepołowionej
- 750 g (1 funt 10 uncji) woskowych młodych ziemniaków, takich jak Belle de Fontenay, Pink Fir Apple
- Sos z pieczonego czosnku
- 6 ząbków czosnku (ze skórką)
- 100 ml (4 fl oz) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, plus trochę więcej
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej