Przepis na pieczone udka z kurczaka z cytryną i miętą
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Te pieczone udka z kurczaka mają delikatny smak cytryny i mięty i świetnie komponują się ze wszystkimi zwykłymi dodatkami do niedzielnej pieczeni. Niezależnie od tego, czy masz mało czasu w tygodniu, czy po prostu szukasz łatwego w przygotowaniu weekendowego obiadu, ten przepis na udka z kurczaka jest idealnym wyborem.
Jak przygotować pieczone udka z kurczaka z cytryną i miętą?
Metoda
Rozgrzać piekarnik do 200 C, 180 C (termoobieg), 400 F, gaz 6. Umieścić udka kurczaka i cząstki cytryny w brytfannie, skropić oliwą i doprawić.
Piec przez około 25 minut, do uzyskania złotego koloru. Wymieszać liście mięty z czosnkiem i sokiem z cytryny, a następnie polać kurczaka. Podawać natychmiast z zieloną sałatą i ziemniakami w mundurkach.
Składniki
- 6 ud kurczaka z wolnego wybiegu, z kością i pozostawioną skórą
- 2 cytryny, pokrojone w cząstki, plus 1 więcej, wyciśnięty sok
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- duża garść liści mięty, grubo posiekanych
- 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany