
Chrupiący kurczak sezamowy z letnimi liśćmi i koprem włoskim Przepis
Składniki
- 100 g (4 uncje) mąki, doprawionej solą i pieprzem
- 2 jajka, ubite
- 50 g (2 uncje) nasion sezamu
- 100 g (4 uncje) świeżej bułki tartej
- 4 piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w paski
- olej do smażenia
- 5 łyżek słodkiego sosu chili, takiego jak Blue Dragon
- 1 torebka liści sałaty
- 1 główka kopru włoskiego, cienko pokrojona
Dressing
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 2 łyżki octu ryżowego
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 200 C, 180 C z termoobiegiem, 400 F, gaz 6. Zacznij od przygotowania trzech misek: jednej z dobrze przyprawioną mąką, następnej z 2 roztrzepanymi jajkami i ostatniej z nasionami sezamu i bułką tartą zmieszanymi razem. Teraz zanurz paski kurczaka najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Umieść je na tacy lub dużym talerzu w lodówce, aż będą gotowe do gotowania.
Aby usmażyć kurczaka, rozgrzej olej z orzeszków ziemnych lub słonecznikowy na dużej patelni o głębokości około 1 cm. Smażyć kurczaka partiami, wyjmując go na blachę do pieczenia po zrumienieniu. Wstawić do piekarnika w małej brytfannie na 5 minut. Gdy kurczak jest jeszcze ciepły, dodać słodki sos chili. Przełożyć na półmisek.
Aby przygotować dressing, wymieszać olej i ocet ryżowy z przyprawami, a następnie wrzucić liście sałaty i koper włoski.