Przepis na cebulowe bhajis
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Metoda
W dużej misce wymieszaj mąkę z 225 ml (8 fl oz) wody, aż uzyskasz gładką, ale gęstą pastę. Dodaj czosnek, przyprawy, cebulę, kolendrę i sok z cytryny, a następnie wymieszaj tak, aby pasta bhaji pokryła cebulę grubą warstwą, gdy mała grudka jest trzymana w opuszkach palców.
Napełnij szeroką, głęboką patelnię olejem roślinnym tak, aby sięgał co najmniej 10 cm (4 cale) i podgrzewaj w średniej temperaturze, aż okruchy będą skwierczeć w oleju i po 30 sekundach zbrązowieją.
Przygotuj tacę z chłonnym papierem obok gorącej patelni i delikatnie obniżaj grudki mieszanki cebuli do gorącego oleju partiami łyżką cedzakową. Po 1 do 2 minutach odwróć bhajis, aby usmażyć je z drugiej strony na złoty kolor, a następnie wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierze kuchennym. Posypać solą i podawać od razu na półmisku z cząstkami cytryny i chłodną miętową raitą lub chutneyem z mango do maczania.
Składniki
- 200 g (7 uncji) mąki z ciecierzycy (gram)
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki czerwonego chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 2 duże cebule, drobno pokrojone
- mały pęczek kolendry, grubo posiekany
- 1 cytryna, wyciśnięty sok i dodatkowe cząstki
- olej roślinny do głębokiego smażenia
Wskazówka dotycząca przygotowywania cebuli BhajisOlej
do głębokiego smażeniamoże być wielokrotnie używany. Poczekaj, aż olej całkowicie ostygnie, a następnie ostrożnie odcedź go do butelki, w której został dostarczony lub pozbądź się go, ostrożnie przelewając go do wytrzymałego, zamykanego pojemnika.