Przepis na cytrynowy tort lodowy
Składniki
- skórka i sok z 2 cytryn
- 50 g (2 uncje) kandyzowanej skórki, posiekanej
- 284 ml podwójnej śmietany w kartonie
- 75 g (3 uncje) cukru pudru
- 2 duże białka jaj
- 50 g (2 uncje) cukru pudru
- 75 g (3 uncje) herbatników ratafia
potrzebne będą
- Forma na bochenek o wadze 900g (2lb), wyłożona folią spożywczą
Metoda
W misce wymieszać skórkę i sok z cytryny z kandyzowaną skórką.
Ubij podwójną śmietanę z 25 g (1 uncja) cukru pudru, a w innej misce ubij 2 duże białka z resztą cukru pudru.
Wymieszać bitą śmietanę i ubite białka z masą cytrynową, a następnie dodać 50 g (2 uncje) herbatników ratafia.
Przełożyć masę do formy i rozsypać na wierzchu pozostałe herbatniki ratafia.
Zamrażać przez co najmniej 6 godzin lub do zastygnięcia, a następnie przykryć wierzch folią aluminiową. Ostrożnie wyjąć z formy, zdjąć folię spożywczą i pokroić na plastry ostrym nożem. Można przechowywać w zamrażarce do 6 tygodni.
Wskazówki dotyczące przygotowania cytrynowego ciasta lodowego
Uwaga: Nie zaleca się podawania mieszanek zawierających surowe lub częściowo ugotowane jajka osobom bardzo młodym, starszym lub chorym, a także kobietom w ciąży i osobom z chorobami układu odpornościowego, ze względu na możliwe ryzyko zarażenia salmonellą.