Pyszne ciasteczka z cukinii
Martwisz się, że Twój maluch może nie lubić cukinii i chciałabyś mu ją podać. Nie jesteś pewna, co zrobić z cukinią? A może oboje z partnerem tęsknicie za czymś słodkim?
Jeśli odpowiedziałaś "tak", na przynajmniej jedno z tych pytań, to mam coś dla Ciebie. Ostatnio zaproponowałam placki ziemniaczane z cukinią. Będzie smakować zarówno Tobie, Twojemu dziecku, jak i całej rodzinie. Można je wykorzystać jako deser lub jako słodką przekąskę z kawą. O czym mówimy? To miękkie, pyszne ciasteczka z czekoladą i cukinią. Można je szybko zrobić. Przypominają trochę pierogi, ale są znacznie bardziej miękkie. Stanowią świetną przekąskę dla dzieci na przyjęciach, np. urodzinowych.
Składniki:
- Miękkie masło 100g
- 1,5 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka posiekanej czekolady (1,5 tabliczki): użyłam 1 tabliczki czekolady z orzechami i połowy ciemnej czekolady
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
Sposób przygotowania
- Wymieszaj masło z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Wmieszaj jajko, a następnie ubijaj masę, aż będzie dobrze połączona.
- Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj składniki aż do dobrego połączenia.
- Wmieszać czekoladę i ubijać na wolniejszych obrotach.
- Za pomocą łyżki lub stołowej formuj z masy małe kulki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C