
Łosoś gotowany z chrupiącą kapustą i schłodzonym makaronem Przepis
Składniki
- 4 filety z dzikiego łososia
- 2 łyżki drobnej soli morskiej
Makaron
- 400 g (14 uncji) średniego makaronu jajecznego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 cebule dymki, cienko pokrojone
- 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekany
- garść liści kolendry, grubo posiekanych
- 2 marchewki, obrane we wstążki
- 150 g (5 uncji) mangetout, blanszowanego
Chrupiąca kapusta
- 1 mała biała kapusta, pokrojona w plasterki
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru pudru
Płyn do duszenia
- 2 dymki, posiekane
- 5 cm (2 cale) kawałek imbiru, obrany i pokrojony w plasterki
- 150 ml (¼ pkt) sosu sojowego
- sok z 1 limonki
Metoda
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odświeżyć pod zimną bieżącą wodą, a następnie dodać olej sezamowy i sos sojowy. Przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia. Ułożyć łososia na talerzu i posypać solą. Pozostawić na 20 minut.
Przygotować chrupiącą kapustę - usunąć liście z kapusty, wyciąć duże łodygi, a następnie zwinąć w kształt cygara i drobno poszatkować. Rozgrzać olej w woku. Gdy będzie gorący, dodać paski kapusty. Smażyć przez 2 do 3 minut, aż się zarumienią. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku kuchennym, a następnie wymieszać z solą i cukrem.
Łosoś powinien być już gotowy. Zmyć sól i osuszyć. Umieścić wszystkie składniki płynu do parzenia na patelni, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Dusić filety z łososia przez 8 do 10 minut, aż będą jędrne w dotyku. Wrzucić pozostałe składniki sałatki do makaronu. Podzielić na 4 miski i ułożyć na wierzchu łososia, a następnie chrupiącą kapustę.