
Przepis na tort czekoladowy z pomarańczą i orzechami laskowymi
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Składniki
- 250 g (9 uncji) ciemnej czekolady bardzo dobrej jakości, około 85% masy kakaowej (użyliśmy Lindt Excellence)
- 250 g (9 uncji) cukru pudru
- 250 g (9 uncji) niesolonego masła
- skórka z 3 pomarańczy
- 2 łyżki zwykłej mąki
- 4 duże jajka z wolnego wybiegu
- szczypta soli morskiej
- cukier puder i 60 g (2½ uncji) orzechów laskowych, prażonych i grubo posiekanych, do podania
będziesz potrzebować
- Wodoszczelna forma do tarty o średnicy 25 cm (10 cali), wysmarowana masłem i posypana kakao, z dnem wyłożonym pergaminem do pieczenia.
Metoda
Rozgrzać piekarnik do 150C, wentylator 130C, 300F, gaz 2. Umieścić czekoladę, cukier, masło i skórkę pomarańczową w rondlu z grubym dnem i podgrzewać bardzo delikatnie, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpuszczą. Za pomocą ręcznej trzepaczki wmieszaj mąkę, a następnie jajka, jedno po drugim, aż uzyskasz gładką masę. Nie martw się, jeśli się zsiada - mieszaj i dodawaj jajka, a wszystko się połączy. Na koniec dodaj sól.
Przełóż masę do formy i umieść ją w brytfannie z gorącą wodą, upewniając się, że poziom wody znajduje się co najmniej 1 cm poniżej górnej krawędzi formy. Piec w środkowej części piekarnika przez 50 minut do 1 godziny, aż wierzch tarty będzie sprężysty w dotyku.
Wyjąć z piekarnika i formy do pieczenia, pozostawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć na półmisek. Tartę można jeść na ciepło lub pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Do podania posypać odrobiną cukru pudru i orzechami laskowymi. Ciasto można przechowywać przez noc, ale najlepsze jest w dniu przygotowania.