Przepis na alkoholowy tort tiramisu
Metoda
Ubij masło z cukrem na jasną i puszystą masę. W osobnej misce ubij żółtka na jasną masę, a następnie dodaj je do masła. Kontynuować ubijanie do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać kawę i podzielić masę na 3 części.
Namoczyć 7 herbatników buduarowych w 2 łyżkach Tia Maria i ułożyć na płaskim talerzu. Przykryć jedną trzecią kremu kawowego i posypać jedną trzecią czekolady i migdałów. Zanurzyć amaretti w 2 łyżkach Tia Maria i ułożyć na wierzchu. Rozsmarować drugą warstwę kremu kawowego i posypać połową pozostałej czekolady i orzechów. Na wierzchu ułożyć ostatnie herbatniki boudoir namoczone w pozostałej Tia Maria i przykryć wierzch pozostałym kremem, czekoladą i orzechami. Schłodzić przez 48 godzin przed podaniem.
Składniki
- 125 g (4½ uncji) zmiękczonego masła
- 75 g (3 uncje) nierafinowanego cukru pudru, takiego jak Billington's
- 2 żółtka
- 3 łyżki mocnej kawy espresso
- 14 herbatników buduarowych
- 6 łyżek Tia Maria
- 75 g (3 uncje) zwykłej czekolady, posiekanej
- 75 g (3 uncje) migdałów w płatkach, prażonych
- 10 do 12 herbatników amaretti
Wskazówki dotyczące przygotowania Boozy Tiramisu Torte
Ten przepis zawiera surowe jajka, więc nie jest odpowiedni dla małych dzieci, osób starszych lub osób w złym stanie zdrowia.