single

Przepis na alkoholowy tort tiramisu

Metoda

  1. Ubij masło z cukrem na jasną i puszystą masę. W osobnej misce ubij żółtka na jasną masę, a następnie dodaj je do masła. Kontynuować ubijanie do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać kawę i podzielić masę na 3 części.

  2. Namoczyć 7 herbatników buduarowych w 2 łyżkach Tia Maria i ułożyć na płaskim talerzu. Przykryć jedną trzecią kremu kawowego i posypać jedną trzecią czekolady i migdałów. Zanurzyć amaretti w 2 łyżkach Tia Maria i ułożyć na wierzchu. Rozsmarować drugą warstwę kremu kawowego i posypać połową pozostałej czekolady i orzechów. Na wierzchu ułożyć ostatnie herbatniki boudoir namoczone w pozostałej Tia Maria i przykryć wierzch pozostałym kremem, czekoladą i orzechami. Schłodzić przez 48 godzin przed podaniem.

Składniki

  • 125 g (4½ uncji) zmiękczonego masła
  • 75 g (3 uncje) nierafinowanego cukru pudru, takiego jak Billington's
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mocnej kawy espresso
  • 14 herbatników buduarowych
  • 6 łyżek Tia Maria
  • 75 g (3 uncje) zwykłej czekolady, posiekanej
  • 75 g (3 uncje) migdałów w płatkach, prażonych
  • 10 do 12 herbatników amaretti

Wskazówki dotyczące przygotowania Boozy Tiramisu Torte

Ten przepis zawiera surowe jajka, więc nie jest odpowiedni dla małych dzieci, osób starszych lub osób w złym stanie zdrowia.