Łosoś w sosie chrzanowym – pieczony lub grillowany
Nie ma to jak łosoś! Jednak czasem wystarczy jeden mały błąd, aby wysuszyć tę rybę i totalnie się do niej zrazić. Dziś w mojej kuchni króluje łosoś w sosie chrzanowym z dodatkiem koperku. Przygotujesz go w piekarniku, ale możesz też na grillu lub patelni grillowej.
Łosoś dobry na każdą okazję!
Ten superszybki i prosty obiad przygotujesz naprawdę błyskawicznie, a miłośnikom ryb szczególnie przypadnie im do gustu. To dobra alternatywa dla smażonych potraw – wystarczy, że doprawisz całość, przygotujesz sos i tak naprawdę wszystko “robi się samo”. Łosoś pieczony w sosie chrzanowym jest miękki i rozpływa się w ustach po upieczeniu.
Można go serwować z bagietką czosnkową (no czosnek i łosoś to dla mnie połączenie idealne!) albo kaszą gryczaną lub ryżem.Łosoś w sosie chrzanowym – składniki i przygotowanie
Składniki:
- 400-500 g filetów z łososia,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- odrobina soku z cytryny,
Sos chrzanowy do łososia: - 1 cebula duża albo 2 szalotki,
- pół szklanki bulionu albo wody,
- pół szklanki śmietany 30% albo 36%,
- sok z jednej cytryny,
- 5 łyżeczek chrzanu,
- 2 łyżki masła + odrobina do podsmażenia cebuli,
- sól, pieprz, pietruszka.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, grzałka góra i dół.
- Łososia umyj pod zimną wodą i osusz go ręcznikiem papierowym. Możesz go piec w całości albo podzielić fileta na dwie części.
- Dopraw rybę solą, pieprzem i podlej sokiem z cytryny.
- Naczynie żaroodporne skrop oliwą i wyłóż łososia. Piecz przez około 25 minut. Uważaj, aby go nie przesuszyć – wtedy będzie niedobry.
- Przygotuj w tym czasie sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na odrobinie masła. Kiedy się zeszkli, zalej bulionem, sokiem z cytryny i zagotuj. Teraz wlej śmietanę i szybko wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i pietruszką. Całość zagotuj. Na koniec dodaj chrzan. Sprawdź smak – jeśli chcesz, dodaj jeszcze trochę chrzanu. Zdejmij sos z ognia albo zmniejsz grzanie do minimum. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Sos powinien mieć kremową konsystencję.
- Wyłóż rybę, podlej go sosem i Twój łosoś pieczony z sosem chrzanowym jest gotowy!
Łosoś w sosie chrzanowym to także świetny pomysł jako danie na grilla! Przygotuj go w taki sam sposób, tylko zamiast do piekarnika, wrzuć na ruszt albo na patelnię grillową. Będzie potrzebował około 12-15 minut łącznie, z jednej i z drugiej strony.
Zobacz więcej
- Kurczak grillowany z imbirem, czosnkiem i limonką
- Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą
- Chłodnik z porów i ziemniaków – na letnie dni i nie tylko
- Pieczony filet z kurczaka w papryce
- Tweet