single

Przepis na błazna z mango, limonki i amaretti

 

Metoda

  1. Wyjąć dwa owoce mango i usunąć miąższ, a następnie zmiksować w blenderze. Pokrój policzki dwóch pozostałych owoców i pokrój miąższ mango w kostkę. Wymieszać skórkę i sok z limonki, nasiona wanilii, cukier puder, jogurt grecki i bitą śmietanę. Pokruszyć herbatniki amaretti.

  2. Rozdzielić połowę purée z mango pomiędzy 4 szklanki, a na każdą z nich nałożyć ćwiartkę nadzienia jogurtowego. Podzielić połowę amaretti na mango, a następnie przykryć pozostałym purée z mango. Podzielić kostki mango pomiędzy szklanki, posypać pozostałymi amaretti, a następnie wstawić do lodówki na 30 minut przed podaniem.

 

Składniki

  • 4 dojrzałe mango
  • skórka i sok z 1 limonki
  • 1 laska wanilii, wyskrobane nasiona
  • 50 g (2 uncje) przesianego cukru pudru
  • 300 ml jogurtu greckiego (nie niskotłuszczowego)
  • 200 ml (7 fl oz) bitej śmietany, lekko ubitej
  • 12 herbatników amaretti