Przepis na błazna z mango, limonki i amaretti
Metoda
-
Wyjąć dwa owoce mango i usunąć miąższ, a następnie zmiksować w blenderze. Pokrój policzki dwóch pozostałych owoców i pokrój miąższ mango w kostkę. Wymieszać skórkę i sok z limonki, nasiona wanilii, cukier puder, jogurt grecki i bitą śmietanę. Pokruszyć herbatniki amaretti.
-
Rozdzielić połowę purée z mango pomiędzy 4 szklanki, a na każdą z nich nałożyć ćwiartkę nadzienia jogurtowego. Podzielić połowę amaretti na mango, a następnie przykryć pozostałym purée z mango. Podzielić kostki mango pomiędzy szklanki, posypać pozostałymi amaretti, a następnie wstawić do lodówki na 30 minut przed podaniem.
Składniki
- 4 dojrzałe mango
- skórka i sok z 1 limonki
- 1 laska wanilii, wyskrobane nasiona
- 50 g (2 uncje) przesianego cukru pudru
- 300 ml jogurtu greckiego (nie niskotłuszczowego)
- 200 ml (7 fl oz) bitej śmietany, lekko ubitej
- 12 herbatników amaretti