single

Seler Gratin z Gruyère Przepis

newsletter woman&home

Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail. Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.

Składniki

  • 1½ selera (ok. 1,25kg/2lb 12oz), obranego i drobno pokrojonego
  • 35g (1¼oz) masła
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 200g (7oz) Gruyère, pokrojone w cienkie paski
  • 500ml (18fl oz) podwójnej śmietany
  • 100ml (4fl oz) białego wina
  • 3 łyżki tartego parmezanu i bułki tartej.

będziesz potrzebował

  • 2 litrowe (3½pt) naczynie do zapiekania

Metoda

  1. Gotuj plastry selera przez 2 do 3 minut we wrzącej wodzie, następnie odcedź je i rozłóż na papierze kuchennym, aby wyschły i nieco ostygły. Roztopić masło na patelni i delikatnie podsmażać cebulę i czosnek bez zabarwienia przez 10 minut.

  2. Rozgrzać piekarnik do 170 C, 150 C fan, 325 F, gaz 3. Ułożyć warstwę plasterków selera na dnie naczynia do zapiekania, rozrzucić ćwierć cebuli, a na wierzchu położyć ćwierć Gruyère. Doprawić, zalać jedną piątą śmietany i jedną czwartą wina, a następnie powtórzyć proces, kończąc na górnej warstwie selera i śmietany, a następnie rozsypać parmezan i bułkę tartą. Piec w piekarniku przez 50 minut do 1 godziny, aż śmietana będzie bulgotać, a wierzch gratin będzie złotobrązowy - przykryj go folią, jeśli osiągnie ten punkt przed upływem czasu. Pozostawić do 5 minut, a następnie podawać z sałatką z gorzkiej zieleni, korniszonami i marynowaną cebulą.