
Kurczak z chrupiącą skórką cheddar przepis
Metoda
Umieść kurczaki obok siebie w dużym rondlu i zalej wodą. Dodaj jeden pęczek tymianku cytrynowego, cebulę, ziarna pieprzu, seler i marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 1 do 11/2 godziny. Lekko ostudzić przed przeniesieniem kurczaków do dużego naczynia.
Przecedzić wywar do czystego garnka. Doprowadzić do wrzenia i zredukować do 750 ml (11/4pt) - zajmie to około godziny. Wyciągnąć kurczaka z kości, odrzucając skórę i umieścić w dużym naczyniu do zapiekania. Dodaj wszelkie soki mięsne do wywaru. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
Wymieszaj pozostały tymianek, musztardę i crème fraîche z wywarem. Wlać tę mieszankę, ubijając do połączenia przed polaniem kurczaka. Szybko schłodzić. Jednym ze sposobów jest umieszczenie naczynia w brytfannie z lodem. Przykryć i schłodzić w lodówce przez noc. Wywar stężeje.
Aby podać, rozgrzać piekarnik do 200 C, 180 C, 400 F, gaz 6. Wymieszać ser i pietruszkę z bułką tartą i rozprowadzić na wierzchu kurczaka cienką warstwą. Piec przez 45 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru i bulgotania. Podawać z sałatką liściastą.
Składniki
- 2 kurczaki z wolnego wybiegu, około 1,3 kg każdy
- 2 pęczki świeżego tymianku cytrynowego
- 1/2 cebuli, grubo posiekana
- 4 całe ziarna czarnego pieprzu
- 1 patyk selera, posiekany
- 1 marchewka, posiekana
- 7 łyżek musztardy Dijon
- 4 łyżki crème fraîche
- 100 g (4 uncje) dojrzałego sera cheddar, drobno startego
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 100 g (4 uncje) świeżej bułki tartej