
Piersi z kurczaka z ananasową salsą i słodkimi ziemniakami Przepis
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Składniki na
kurczaka
- 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu, bez skóry
- 2 ząbki czosnku grubo posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przyprawy Jerk (użyj tylko 1, jeśli nie lubisz zbyt ostrych przypraw)
dla salsy
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekana
- 300 g (10 uncji) świeżego ananasa, pokrojonego w drobną kostkę
- 1/2 czerwonego chili, pozbawionego pestek i drobno posiekanego
- 3 łyżki drobno posiekanych pomidorów
- 2 duże słodkie ziemniaki pokrojone w cząstki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 200 C, 180 C z termoobiegiem, 400 F, gaz 6. Najpierw przygotuj salsę. Połączyć wszystkie składniki i obficie doprawić. Pozostawić do zamarynowania podczas przygotowywania kurczaka.
Wrzucić piersi kurczaka z ząbkami czosnku, oliwą z oliwek i przyprawami. Pokryj słodkie ziemniaki oliwą z oliwek, dopraw i wstaw do piekarnika na 30 minut, aż będą miękkie i zaczną się karmelizować. Po 10 minutach dodać piersi z kurczaka w osobnej brytfannie.
Gdy kurczak będzie ugotowany, podawaj go natychmiast z kawałkami słodkich ziemniaków, salsą i zieloną sałatą. Kurczaka i salsę można zamarynować do 24 godzin wcześniej.