
Przepis na ciasto migdałowo-pomarańczowe
Składniki
- 2 duże pomarańcze bez skórki
- 6 jajek
- 250 g (9 uncji) mielonych migdałów
- 250 g (9 uncji) cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do podania
- plastry pomarańczy, jogurt i miód
Potrzebne będą
- Tortownica o średnicy 23 cm (9 cali)
Metoda
Umyj pomarańcze i umieść je w rondlu ze 150 ml wody i gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny, uzupełniając wodę w razie potrzeby. Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia przed rozcięciem i usunięciem pestek.
Rozgrzej piekarnik do 180 C, 160 C z termoobiegiem, 350 F, gaz 4. Natłuść tortownicę. Zmiksować pomarańcze na miazgę w blenderze. W dużej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami i miąższem pomarańczy.
Wlej masę do formy i piecz przez około 1 godzinę. Ciasto powinno być lekko zarumienione i twarde w środku. Ostudzić w formie na kratce przed wyjęciem i podaniem z plasterkami pomarańczy, jogurtem i mżawką miodu.