single

Przepis na wołowinę Rendang

woman&home Newsletter

Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1 laska cynamonu
  • 1 duża cebula, pokrojona w plastry
  • 1 kg (2lb 4oz) chudego steku do duszenia, pokrojonego w dużą kostkę
  • 2 puszki mleka kokosowego o pojemności 400 ml
  • skórka z 1 limonki i sok z 2 limonek
  • liście kolendry, pokrojone czerwone chili i prażone płatki kokosowe, do podania

pasta

  • 2 grube kawałki imbiru wielkości kciuka, obrane i grubo posiekane
  • 1½ łyżki galangalu (tajskiego imbiru) ze słoika
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione i obrane
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, usunięta zewnętrzna warstwa, łodyga zgnieciona, a następnie grubo posiekana
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 czerwone chili (nie tajskie), grubo posiekane
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 12 strąków kardamonu, same nasiona
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca

Metoda

  1. Aby przygotować pastę, umieść składniki w robocie kuchennym i ubijaj do uzyskania gęstej konsystencji. Może być konieczne dodanie odrobiny wody.

  2. Aby przygotować curry, rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj pastę curry i laskę cynamonu. Gotować przez 4 minuty, dodać cebulę i gotować przez 5 minut bez zabarwienia. Zwiększyć ogień, doprawić wołowinę i dodać na patelnię, obtoczyć w sosie i smażyć przez kilka minut do zrumienienia. Dodaj mleko kokosowe i skórkę z limonki, doprowadź do delikatnego wrzenia i gotuj przez 1 godzinę 30 minut do 2 godzin, często mieszając, aż wołowina będzie miękka, a sos bogaty. Sos powinien spędzić noc w lodówce, aby smaki mogły się połączyć.

  3. Do zamrożenia: Zamrozić na okres do miesiąca, dokładnie rozmrozić, a następnie podgrzać na płycie grzewczej. Do podania: Dodać sok z limonki, posypać liśćmi kolendry, chili i kokosem. Podawać z ryżem jaśminowym gotowanym na parze.